• Od sutra za 10 dinara skuplje cigarete i duvan

  Od sutra za 10 dinara po paklici poskupljuju cigarete duvanske kompaniije Japan Tabacco Internacional odnosno Winston, Camel, LD, Sobranie kao i duvani Camel i Old Holborn. Od sutra poskupljuju i cigarete Karelia, takođe za 10 dinara.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Od sutra za 10 dinara skuplje cigarete i duvan

  Od 1. januara 2024. godine primenjuje se novi specifični iznos akcize na cigarete koji u periodu od 1. januara do 30. juna 2024. godine iznosi 92,61 dinara po paklici. Odnosno, biće viši za 1,62 dinara po paklici.

  Cilj ovih izmena je usklađivanje sa standardima Evropske unije, po kojima bi do 2025. godine država trebalo da prihoduje najmanje 90 evra na 1.000 komada cigareta, odnosno 1,8 evra po paklici. 

  Vlada Republike Srbije 2023. godine je povećala akcize za osam odsto, a cigarete bi mogle ponovo da poskupe zbog redovnog usklađivanja akciza na duvanske proizvode. Akcize se obično menjaju dva puta godišnje, u januaru i julu.

  Tokom prethodne godine cigarete su poskupele 3 puta. Posledenje vanredno poskupljenje bilo je u oktobru.

  Cene duvanskih proizvoda se, inače, ne uvećavaju automatski svakog januara i jula, već Vlada Srbije mora da ih odobri i to na osnovu podnetog zahteva svakog proizvođača. Stručnjaci ukazuju da se budžeti zemalja regiona konstantno uvećavaju zahvaljujući stabilnom i predvidljivom rastu prihoda od akciza.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  MUP: Izbegavajte putovanje u najtoplijem delu dana

  Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) saopštilo je da se narednih dana pored visokih temperatura očekuje i povećan intenzitet saobraćaja zbog čega će biti otežani uslovi za […]

  Inflacija u junu usporila na 3,8 odsto

  Cene usluga i proizvoda za ličnu potrošnju su ovog juna u odnosu na isti mesec prošle godine u proseku više za 3,8 odsto, saopštio je Republički zavod za […]