• OO SSP: Sramno targetiranje građana Inđije od strane lokalne vlasti

  Reakcije političkih stranaka na situaciju sa vodosnabdevanjem u Inđiji se ne smanjuju. Stranka slobode i pravde je u svom saopštenju za medije navela da nisu iznenađeni situacijom sa vodom u Inđiji i podsetila da je vlast dužna da građanima obezbedi osnovne životne uslove.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  OO SSP: Sramno targetiranje građana Inđije od strane lokalne vlasti

  Sapštenje OO SSP prenosimo u celosti.

  Nismo iznenađeni saopštenjem lokalne uprave o situaciji sa vodosnabdevanjem, na taj problem ukazujemo proteklih pet godina! Definitivno, lokalna uprava nema kapaciteta da reši bilo kakav problem građana Inđije, već zarad punjenja sopstvenih džepova može samo da probleme produbi. Velika je sramota da lokalna uprava targetira građane Inđije kao glavne krivce za svoje nečinjenje proteklih godina. Građani štede vodu koliko god mogu jer je preskupa! U Beogradu i Novom sadu je jeftinija a mnogo kvalitetnija.

  Da podsetimo,

  Od najranijih koraka homo sapijensa, staništa su se organizovala na obalama reka. Najpoznatije na našim prostorima su Lepenski vir i Vinča a svetske su u dolinama reka Ind, Tigar, Eufrat i Nil. Zašto? Zato što je voda život! Bez vode ne bi bilo ni civilizacijskih pomaka, još uvek bi homo sapijens živeo u plemenskim zajednicama sakupljajući voće i stalno pokušavao da ulovi kakvu životinju. Život bi se svodio na puko preživljavanje. Prve veće zajednice su vremenom ukrotile prirodu i podredile je njenim potrebama. U dolinama reka!

  Današnja zajednica građana Inđije, uz sve civilizacijske tekovine, muku muči da obezbedi osnovnu životnu potrebu! Vodu! Namerno ne kažemo pijaću vodu, jer to naša „česmovača“ nije! Iako nam je naplaćuju kao da je sa Himalaja, tehničku vodu upitnog kvaliteta nam prodaju kao ispravnu što je zločin prema građanima.

  Svedoci smo da su jedni od najprodavanijih artikala u pradavnicama baloni sa pijaćom vodom, a sa druge strane obrazlažući povećanje cene, lokalna uprava kaže da je razlog poskupljenja vodosnabdevanja zato što se povećao standard građana! Kako se povećao standard ako je neophodno da se kupuje pijaća voda koju već plaćamo? Ali šta to briga lokalnu upravu, oni kažu da ni prethodna vlast nije rešila problem sa vodom. I to je za njih kraj. Što bi se nešto cimali kad ni prethodna vlast nije rešila problem? A prethodna vlast je skoro u glavu ista kao i sadašnja.

  Podsećamo da je prethodna vlast bar pokušala da reši problem vodosnabdevanja građana, doduše bezuspešno! Ali građanima još uvek, ni posle bar deset godina nije objašnjeno što ta „fabrika“ ne radi a potrošeni su ogromni novci građana! Iako je sadašnja vlast uredno participirala u vlasti i kad je ista građena, te su upoznati sa svim detaljima.

  A i ako nisu upoznati, imali su dovoljno vremena da se upoznaju sa stanjem, pronađu rešenje za probleme i iste reše. Ali što bi se cimali, kad može i ovako, malo isključimo vodu, pa je malo pustimo, biće građani zahvalni kad pustimo. I opet će da glasaju za nas jer baš lepo obećavamo. A obećavamo, šta nas košta! Ništa, baš!

  Ali građane košta, i to mnogo, najviše zdravlje jer naši sugrađani koji nisu u mogućnosti da kupuju vodu, prinuđeni su da piju tehničku vodu upitnog kvaliteta što dovodi do multi zdravstvenih problema. U Inđiji je zadnjih godina takoreći epidemija bubrežnih bolesnika koji moraju da putuju svakodnevno u Sremsku Mitrovicu na dijalizu. Opšte poznato je da barem tri puta dnevno kombi Doma Zdravlja Inđija prevozi pacijente u bolnicu u Sremsku Mitrovicu. Definitivan razlog za enormno povećanje broja pacijenata sa bubrežnim bolestima je voda! Neispravna voda!

  U takvoj situaciji, lokalnoj upravi je najbitnije da betonira čuveni parkić na centru za smešnu cifru od 2,2 miliona evropskih novčanica umesto da rešava problem vodosnabdevanja. Cifra je žalosno smešna! Znamo da nije dovoljna za rešenje, ali je neophodno da se krene sa mrtve tačke i iznađe neko trajno rešenje.

  Podsećamo građane da lokalna uprava svojata naše zajedničko vlasništvo, izgrađeno putem samodoprinosa svih građana Inđije radi punjenja sopstvenih džepova a takođe nas otvoreno pljačkaju putem nezakonito obračunatih kamata na račune koji su uredno izmireni, na vreme i u celosti. Obrazloženje je da su programeri pogrešili!

  Čudo od Sega-Mega-fakulteta! Naravno da greška ni posle 6 meseci nije ispravljena!

  Današnja situacija sa vodosnabdevanjem po našem mišljenju je i dobra gledajući ko nam upravlja istim, ali sledeće godine, u ovo vreme, problem će biti višestruko veći. Nisu problem samo novoizgrađeni objekti za stanovanje, Inđija ima i višestruko povećanu industrijsku i poljoprivrednu proizvodnju koja isto tako crpi velike količine vode.

  A lokalna uprava je dozvolila gradnju objekata od šest-sedam spratova na centru! Stanari na višim spratovima mogu u prolazu da se pozdrave sa vodom na drugom ili trećem spratu. Nažalost!

  Stav opštinskog odbora Strnake slobode i pravde je da za rešavanje problema vodosnabdevanja postoje dva puta, prvi, da građani sami, u skladu sa svojim mogućnostima, počnu da rešavaju svoje potrebe za tehničkom vodom skupljajući kišnicu tokom godine koja je sigurno boljeg kvaliteta nego česmovača, i drugi, ispravan, da lokalna uprava ozbiljno i stručno reši rastući problem. Podsećamo lokalnu upravu da srećom nastanjujemo prostor u neposrednoj blizini najvećeg evropskog vodotoka i da treba gledati u tom smeru za rešavanje problema vodosnabdevanja.

  Smatramo da je kritična tačka pređena i da je isključivo na lokalnoj upravi da hitno i neizostavno, svim raspoloživim sredstvima, obezbedi uredno i besprekidno snabdevanje građana ispravnom, pijaćom vodom!

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Politika