• Opozicija u Skupštini Vojvodine: Vlast blokirala rad, odluke se donose u Beogradu

  Grupa od 30 opozicionih poslanika Skupštine Vojvodine podnela je zahtev da se nastavi održavanje konstitutivne sednice.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Opozicija u Skupštini Vojvodine: Vlast blokirala rad, odluke se donose u Beogradu
  Foto: 021.rs

  Podsećajući da je sednica počela 9. februara, ocenili su da je vladajuća većina, koju čine Srpska napredna stranka, Socijalistička partija Srbije i Savez vojvođanskih Mađara, blokirala rad parlamenta iako im osvojeni mandati omogućavaju lako formiranje većine.

  Poslanici, koji su uglavnom izabrani na listi „Srbija protiv nasilja“, kažu da već dva meseca nemaju ni jedan kontakt ili informaciju iz Skupštine Vojvodine i da se ovde jasno vidi da se odluke ne donose u Novom Sadu nego, kako su naveli, na Andrićevom vencu, piše 021.rs.

  Predsednik poslaničke grupe „Srce-ZLF-PZP“ Mihailo Brkić kaže da ovakav postupak vlasti, koja ima dvotrećinsku većinu u Skupštini, potpuno dezavuiše parlamentarizam i smisao demokratskih izbora. Iz ovog razloga se decembarski izbori ne mogu smatrati demokratskim, smatra Brkić.

  Pokretač inicijative za održavanje sednice, pravnik i poslanik Stranke slobode i pravde Milan Vasiljević, kaže za 021.rs da se ovde radi o kršenju poslovnika jer prema članu 82, sednica koja je prekinuta mora se nastaviti u roku od 30 dana.

  Takođe, ako pričamo o tumačenju sadašnje većine u parlamentu koja kaže da je u pitanju pauza, mislim da je to još u većoj meri neozbiljno, iz razloga što pauza je poslovnikom takođe regulisana i u članu 81 kaže da je vremenski okvir koji traje sat vremena. Malo je neverovatno da tumačite poslovnik i da kažete da tih sat vremena može da se pretvori u preko 1.400 sati. To je u pitanju već 60 dana, tako da mislim da taj izgovor, taj alibi sigurno bi pao u vodu u tom smislu. – naveo je Vasiljević.

  Predsednik poslaničkog kluba SSP-a Robert Šebek ocenjuje je da je vlast blokirala rad Skupštine Vojvodine.

  Blokirali su poslanici čiji naziv liste je ‘Vojvodina ne sme da stane’. Sutra se navršava ne samo 60 dana od blokade skupštine, nego i sramna konferencija Damira Zobenice koji je iste ove poslanike optužio za politički cirkus, da nismo poštovali tekovine demokratskog društva. Građani već osam godina na svojoj koži osećaju ovo nepoštovanje, njihovo nepoštovanje demokratskih principa u Vojvodini. – navodi Šebek.

  Predsednik poslaničke grupe DS-Zajedno-PSG Radivoje Jovović kaže da je Srpska napredna stranka odmah nakon izbora požurila da legitimizuje sastav vojvođanskog parlamenta, a nakon toga Vojvodinu u potpunosti ostavila na cedilu.

   –Reč je o tome, dakle, da nama nije dopušteno da iznosimo ideje, predloge, problematike, da pružamo predloge rešenja za građane i građanke Vojvodine. Protivzakonito, politički nemoralno, nelegitimno, nelegalno, to su sve pridevi i epiteti kojima se može opisati ponašanje naprednjačkih struktura. Ono čime se oni samo bave jeste Beograd i Republika, a Vojvodina će se po ko zna koji put iskoristiti za potkusurivanje vlastitih međusobnih unutrašnjih sukoba. Ovo je uvredljivo za decentralizaciju, ovo je uvredljivo za jednu autonomnu pokrajinu i ovo je krajnje štetno po Vojvodinu. – smatra Jovović.

  Predsednik poslaničke grupe Narodni pokret Srbije-Ekološki ustana Stanko Pužić, smatra da je parlament uzurpiran.

  Ako je pauza, šta radimo 60 dana, ja ne znam da li nam treba da ponesemo sledeći put vreće za spavanje? Ono što jeste poenta i što se provlači kao nit svuda ovde, jeste da se očigledne odluke donose na Andrićevom vencu.– zaključio je Pužić.

  Opozicionari su potom predali na pisarnici zvaničan zahtev za nastavak sednice i pozvali predsedavajućeg Skupštine, najstarijeg poslanika Miroslava Španovića, da u što kraćem vremenskom roku ili sazove novu sednicu ili nastavi sednicu koja je trenutno u pauzi.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Vojvodina