• Opština Inđija ne želi da objasni ko je naložio rušenje stabala u centru Inđije i iz kog razloga

  Ko je naložio, odlučio, potpisao i iz kog razloga rušenje stabala u „parkiću kod Gimnazije“ kao i gde su prušena stabla završila nadležni ne žele da odgovore građanima.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Opština Inđija ne želi da objasni ko je naložio rušenje stabala u centru Inđije i iz kog razloga
  Foto: IN Medija

  Prvog dana rekonstrukcije Trga Sloboda u centru Inđije porušeno je drveće bagerom koji je profilnom kašikom bukvalno lomio krošnje i obarao stabla. Vandalskom činu uništavanja stabala u centru Inđije svedočili su brojni prolaznici, učenici srednjih škola i stanari zgrade. Predsednik opštine Inđija Vladimir Gak kao i načelnik Odeljenja za privredu i investicije Opštine Inđija Dragan Ibročić nisu želeli da odgovore po čijem nalogu i odluci su stabla obaraana.

  Vandalsko obaranje stabala bagerom sa profilnom kašikom širilo je zvuke pucanja i odupiranja stabala koje decenijama pravi hlad đacima i prolaznicima. Višedecenijska stabla juče su pucala i glasno zapomagala, inđinčani su ćutali dok kašika bagera nemilice lomila krošnje.

  Već danas na mestu nekadašnjeg drvećem ukrašenog trga nalazi se brisan prostor. Pančićeva omorika još uvek nije na meti profilne kašike i jednog bagera.

  Nakon objave idejnog projekta u kome se jasno vidi da će Pančićeva omorika koja se nalazi u parku biti posečena, aktivisti lokalnog udruženja iz Inđije „Inđijativa“ najavili su pokretanje peticije za opstanak Pančićeve omorike u centru i nakon obnove trga ispred Gimnazije. Nizom akcija i anketa, animiranjem stanovništva Pančićeva omorika je opstala na Trgu Slobode, a tome je mnogo doprinela i nerealizacija projekta iz 2018. godine.

  Identičnu priču oko očuvanja Pančićeve omorike istovremeno vode i odbornici lokalnog prlamenta pokreta Građanin, koji četiri godine ukazuju na propuste u projektu rekonstrukcije Trga. Glavni problem prema njihovom mišljenju je ukidanje zelenih površina i plan seče Pančićeve omorike prilikom rekonstrukcije.

  – Niko se ne protivi obnovi parka, veliki je problem što se ne konsultuje struka. Inđija ima desetine arhitekata i niko da ih pita za mišljenje. To je loše. Ne može se tako kapitalna investicija realizovati na način da se nakom npr. predsedniku nešto sviđa ili ne. On, kao i mi, ima pravo da ima svoje mišljenje, ali ne moze doneti odluku bez konsutovanja sa javnošcu. – kazao je za IN Medija 2023. godine odbornik pokreta Građanin Strahinja Jovanović.

  Međutim, nakon jučerašnjeg rušenja stabala ispred inđijske Gimnazije nije se oglasio niko.

  Ko je naložio i potpisao seču drveća?

  -Mi ništa ne možemo da odobrimo a da nam nadležni ne daju saglasnost. Zato postoje lokacijski uslovi u kojima se obraćamo svim javnim preduzećima I pitamo ih za mišljenje. U slučaju da nam neko od njih ne da pozitivne uslove ne idejno rešenje iz Lokacijskih uslova, mi ne donosimo. –kaže za IN Medija načelnica Odeljenja za urbanizam ,komunalno stambene poslove i zaštitu životne sredine Tijana Došen.

  Radna jedinica Zelenilo JKP “Komunalac” koja je zadužena za uređenje parkova, održavanje zelenih površina, seču I orezivanje drveća nije bila uključena u projekat rekonstrukcije trga.

  -Nismo učestvovali u realizaciji projekta rekonstrukcije. Adresa za informacije je Odeljenje investicija. – kazao je za IN Medija director JKP “Komunalac” Dušan Lemaić.

  Predsednik opštine Inđija pored višegodišnjeg najavljivanja rekonstrukcije trga nije se osvrtao na detalje, šta ustvari košta 1,1 milion evra. Govorio je da „nigde nije video trg sa zelenim površinama“ te da će inđijski Trg biti po ugledu na Evropske trgove. Danas nije želeo da odgovori na pitanja IN Medija po kojim Evropskim uzorima je primenjen vandalski čin obaranja stabala. Predsednik nije odgovorio ni čiji potpis stoji na dozvoli za rušenje stabala, ko je i iz kojih razloga doneo takvu odluku kao i gde su stabla završila. Opština Inđija na čijem je čelu, još uvek, Vladimir Gak je ujedno i podnosilac projekta.

  Na ista pitanja odgovor IN Medija nije dobila ni od načelnika Odeljenja za privredu i investicije Opštine Inđija. Ovo odeljenje je i naručilac projekta.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Inđija

  200 miliona dinara bez PDV-a za novi vrtić

  Inđija se priprema za gradnju novog vrtića "Neven", zbog čega je raspisan javni poziv za izradu projektno-tehničke dokumentacije, izvođenje radova na rušenju postojećeg i izgradnji novog […]