• Opština Inđija plagirala „Građanski vodič kroz budžet“

  Za izvršenje budžeta Opštine Inđija, odgovoran je predsednik Opštine dok Opštinska uprava – Odeljenje nadležno za poslove finansija , obavezna je da redovno prati izvršenje budžeta, kaže se u Statutu Opštine Inđija kao najvišem pravnom aktu lokalne samouprave. Građani se o budžetu moraju informisati kroz „Građanski vodič“ dok odbornici lokalnog parlametna imaju pravo da zahtevaju odgovore koji će im biti saopšteni na samoj sednici ili pismeno najduže u roku od 30 dana.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Opština Inđija plagirala „Građanski vodič kroz budžet“
  Foto: Printscreen Opština Inđija

  Opština Inđija je na svom sajtu nakon reakcije Državne revizorske Institucije 2022. godine građanima ponudila “Građanski vodič kroz budžet opštine Inđija”. Međutim, vodič koji je kopiran od Opštine Kovin toliko otvoreno da se pri otvaranju vodiča vidi u gornjem levom uglu naslov “Opština Kovin”.

  O netransparentnosti i neinformisanosti građana o njihovim pravima za učešće u kreiranju budžeta i kontrolu rada lokalne samouprave svoje preporuke je dala 2022. godine i Državna revizorska Institucija. 

  Ovaj organ je naveo da lokalna samouprava treba da izradi vodič za izvršenje budžeta namenjen građanima u cilju adekvatnijeg informisanja građana o efektima i rezultatima realizacije budžeta. Predsednik opštine Vladimir Gak je svojim potpisom potvrdio da će u toku jula 2023. godine biti završen vodič za budžet iz 2022. godine.

  Vodič je urađen tek nakon reakcije Državne revizorske Institucije međutim kada se u isti uđe jasno se vidi da je čitava prezentacija kopirana od Opštine Kovin. Jedini trud se vidi u smislu promene podataka, iznosa i upoređivanja prethodnih budžeta.

  Izveštaj DRI o transparentnosti Opštine Inđija u vezi sa kreiranjem, transparentnosti I uključivanju građana u kreiranje budžeta i završnog računa pogledajte OVDE

  Transparentnost Srbija takođe se bavila odnosom lokalne samouprave prema građanima, komunikaciji i transparentnošću.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Inđija

  Gašić zakazao prvu sednicu Opštinskog veća

  Predsednik Opštine Inđija, Marko Gašić zakazao je prvu sednicu Opštinskog veća na kojoj će novi većnici dobiti svoja zaduženja za naredne četiri godine. […]

  Inđija: Subvencije za samozapošljavanje

  U skladu sa Akcionim planom zapošljavanja opštine Inđija za period od 2024. do 2026. godine, Nacionalna služba za zapošljavanje i Opština Inđija, raspisali su javne pozive za učešće […]