• Opština Inđija raspisala konkurs za sufinansiranje energetske efikasnosti

  Nova šansa da ovog puta inđinčani kojima je potrebna zamena stolarije, postavljanje termičke izolacije ispod krovnog pokrivača, zamena peći na čvrsto gorivo ili ugradnja toplotnih pumpi i solarnih kolektora dobiju sredstva za sufinansiranje.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Opština Inđija raspisala konkurs za sufinansiranje energetske efikasnosti

  Opština Inđija raspisala je javni poziv za sufinansiranje mera energetske sanacije porodičnih kuća i stanova na teritoriji inđijske opštine za 2024. godinu. Кonkurs je otvoren do 20. februara 2024. godine, a za ove namene obezbeđeno je 12 miliona dinara, od čega polovinu sredstava obezbeđuje Ministarstvo rudarstva i energetike, a polovinu Opština Inđija.

  Javni poziv podrazumeva nekoliko mera energetske sanacije, među kojima su: zamena spoljnih prozora i vrata, postavljanje termičke izolacije ispod krovnog pokrivača, zamena peći na čvrsto gorivo, kao i ugradnja toplotnih pumpi i solarnih kolektora.

  U pitanju su preostalih 6 miliona dinara za zamenu stolarije koje nisu utrošene u prošlom konkursu namenjene su za isti projekat ove godine. Sa istim iznosom učestvovaće i Ministarstvo rudarstva i energetike.

  Ministarstvo rudarstva i energetike  raspisalo je u junu javni poziv za dodelu sredstava za finansiranje Programa energetske sanacije porodičnih kuća i stanova, koji sprovode lokalne samouprave i gradske opštine, objavljeno je na sajtu Ministarstva rudarstva i energetike.

  Javni poziv je raspisan na osnovu Zakona o potvrđivanju sporazuma o zajmu (Projekat „Čista energija i energetska efikasnosti za građane u Srbiji“) između Srbije i Međunarodne banke za obnovu i razvoj.

  Inđijska lokalna samouprava najavila je da će ovim konkursom opština Inđija učestvovati sa 6 miliona dinara i Ministarstvo sa istom količinom novca.

  -Ukupna sredstva koja su bila opredeljena prošle godine bila su 12 miliona, kako taj novac nije utrošen zbog slabog interesovanja, mi ćemo preostalih 6 miliona opredeliti za isti projekat a Ministarstvo će učestvovati sa još 6 miliona. – kazao je Gak

  Pomoćnik ministarke energetike Milan Macura izjavio je u aprilu 2023. godine da pravo na konkurs imaju svi građani Republike Srbije, a da su prioritet najugroženiji. Istakavši da će najzagađenijim i devastiranim opštinama davati veći nivo subvencija.

  Macura je kazao da pravo na konkurs imaju svi građani Republike Srbije i da su procedure i dalje jednostavne kao što su bile.

  – Omogućeno je da svi građani koji se opredele za više mera energetske efikasnosti u svojim domaćinstvima mogu kroz subvencije da pokriju i do 65 odsto troškova investicije – izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović. 

  Kao i pošli put lokalne samouprave i gradske opštine će raspisati još dva javna poziva: prvi javni poziv kojm će biti izabrana preduzeća za izvođenje radova i potom drugi poziv za izbor domaćinstava i stanova na kojima će biti primenjene mere poboljšanja energetske efikasnosti.

   

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Inđija