• Opštinsko veće donelo Odluku o sufinansiranju energetske efikasnosti

  Opštinsko Veće je na sednici održanoj 28. juna donelo Odluku o raspisivanju Javnog poziva za sufinansiranje mera energetske sanacije porodičnih kuća i stanova. Ove godine biće izdvojeno 30 miliona dinara od čega polovinu finansira lokalna samouprava, polovinu država odnosno resorno ministarstvo.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Opštinsko veće donelo Odluku o sufinansiranju energetske efikasnosti

  Nova šansa da i ovog puta inđinčani kojima je potrebna zamena stolarije, postavljanje termičke izolacije ispod krovnog pokrivača, zamena peći na čvrsto gorivo ili ugradnja toplotnih pumpi i solarnih kolektora dobiju sredstva za sufinansiranje.

  Javni poziv podrazumeva nekoliko mera energetske sanacije, među kojima su: zamena spoljnih prozora i vrata, postavljanje termičke izolacije ispod krovnog pokrivača, zamena peći na čvrsto gorivo, kao i ugradnja toplotnih pumpi i solarnih kolektora.

  -Ako se uzme prosek od 200.000 dinara po domaćinstvu, to praktično znači da ćemo biti u mogućnosti da dodelimo oko 300 Ugovora.Tako da pozivam građane da apliciraju za namenjena sredstva. –kazao je predsednik opštine Vladimir Gak medijima.

  Konkurs će biti otvoren dok bude sredstava.

  Subvencije za energetsku efikasnost 2024 – U okviru projekta ,,Čista energija i energetska efikasnost za građane’’, Ministarstvo rudarstva i energetike ove godine raspisalo je Javni poziv za jedinice lokalne samouprave i gradske opštine za 2024. godinu, za učešće u ovom projektu.

  Javni poziv za subvencije za energetsku efikasnost 2024 bio je otvoren do 29. aprila, a kako se navodi, očekuje se da će najkasnije u toku leta gradovi i opštine koji su potpisali ugovor sa Ministarstvom, raspisati javne pozive za građane i privredne subjekte. Na Javni poziv se prijavilo više od 137 gradova i opština, a planirane subvencije pokriće do 65 odsto investicija.

  Bespovratna sredstva koja će se dodeljivati građanima putem ovih javnim poziva, obezbeđena su u saradnji sa Svetskom Bankom i sa jedinicama lokalne samouprave i gradskim opštinama.

  Prvu meru čini unapređenje termičkog omotača unapređenje termičkog omotača i to putem zamene spoljnih prozora i vrata i drugih transparentnih elemenata termičkog omotača, zatim postavljanja termičke izolacije zidova, tavanica iznad otvorenih prolaza, zidova, podova na tlu i ostalih delova termičkog omotača prema negrejanom prostoru, kao i putem postavljanja termičke izolacije ispod krovnog pokrivača.

  Drugu mera je unapređenje termotehničkih sistema zgrade putem zamene sistema ili dela sistema efikasnijim sistemom putem zamene postojećeg grejača prostora (kotao ili peć) efikasnijim; zamene postojeće ili ugradnja nove cevne mreže, grejnih tela-radijatora i pratećeg pribora; ugradnje toplotnih pumpi koje koriste energiju vazduha, vode i zemlje (grejač prostora ili kombinovani grejač); ugradnje elektronski regulisanih cirkulacionih pumpi ili opremanjem sistema grejanja sa uređajima za regulaciju i merenje predate količine toplote objektu (kalorimetri, delitelji toplote, balans ventili).

  Naredna mera jeste ugradnja solarnih kolektora u instalaciju za centralnu pripremu potrošne tople vode.

  Kao četvrta mera navodi se ugradnja solarnih panela i prateće instalacije za proizvodnju električne energije za sopstvene potrebe, ugradnja dvosmernog mernog uređaja za merenje predate i primljene električne energije i izrada neophodne tehničke dokumentacije i izveštaja izvođača radova na ugradnji solarnih panela i prateće instalacije za proizvodnju električne energije koji su u skladu sa zakonom neophodni prilikom priključenja na distributivni sistem.

  Poslednja mera za subvencije za energetsku efikasnost 2024 predstavlja izradu tehničke dokumentacije.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Inđija

  Gašić zakazao prvu sednicu Opštinskog veća

  Predsednik Opštine Inđija, Marko Gašić zakazao je prvu sednicu Opštinskog veća na kojoj će novi većnici dobiti svoja zaduženja za naredne četiri godine. […]

  Inđija: Subvencije za samozapošljavanje

  U skladu sa Akcionim planom zapošljavanja opštine Inđija za period od 2024. do 2026. godine, Nacionalna služba za zapošljavanje i Opština Inđija, raspisali su javne pozive za učešće […]