• Otvorena sezona u Muzeju Macura i Magacinu Macura

  Danas je otvorena sezona u Muzeju Macura i Magacinu Macura čiji objekti se nalaze u Starim i Novim Banovcima.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Otvorena sezona u Muzeju Macura i Magacinu Macura
  Foto> IN Medija

  Kada Macura otvori svoj muzej to je zapravo otvaranje proleća. Pola Beograda je danas ovde. U Muzeju u Novim Banovcima dočekala nas je dobra, stara postavka sa elitom SKC-a, Nešom Paripovićem pre svega, Erom Milivojevićem i fotografijama Milana Jozića, koje su new discovery. Zatim smo prešli u Ambar u Stare Banovce, gde je jedna italijanska umetnica napravila performans i uputila nas na ovaj greben (surduk, pr.aut.) da gledamo drugi performans koji se posmatra sa litice ovog prekrasnog pogleda na Dunav. – za IN Medija je rekao istoričar umetnosti Slavko Timotijević.

  Svake godine na otvaranju i zatvaranju sezone Muzeja Macura i Magacina Macura, svoje proizvode izlažu i prodaju Staropazovčanke koje prave nadlacke i ostale slovačke specijalitete, zatim „Bundelina“ – žena koja proizvodi najlepše bundeve na svetu i članice udruženja „Volim Banovce“, kazala nam je Marina Živanović.

  Foto: IN Medija

  Muzej se nalazi u Novim Banovcima na desnoj obali Dunava, a Magacin nekoliko kilometara uzvodno – u Starim Banovcima.

  Muzej Macura je prvenstveno namenjen izlaganju i proučavanju umetničkih i istorijskih predmeta iz zbirke osnivača muzeja Vladimira Macure, ali funkcioniše i kao kulturni centar. Radno vreme Muzeja je od 12 do 18 časova subotom i nedeljom. Termini poseta se zakazuju.

  Muzej Macura, foto: IN Medija

   

  Magacin Macura se nalazi u prostoru  u kojem se nekada skladištilo žito, a danas je mesto za „arhiviranje najrazličitijih umetničkih postupaka i za reviziju svega što nam se događalo“, napisao je Radonja Leposavić.

  Magacin je otvoren za posetioce svake subote od 12 do 18 časova, uz obavezno zakazivanje termina posete.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srem