• Otvorene nominacije za nastavničku nagradu “Prosvetitelj”: Prijavite najboljeg pedagoga

  Fondacija “Alek Kavčić” raspisala je konkurs za nagradu “Prosvetitelj” za najboljeg nastavnika u Srbiji. Svako može da nominuje nastavnika ili učitelja, zaposlene u formalnom ili neformalnom sistemu obrazovanju, što znači da su uključeni i treneri sporta, nastavnici u privatnim školama, edukatori koji drže kurseve, vaspitači u učeničkim i popravnim domovima. 

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Otvorene nominacije za nastavničku nagradu “Prosvetitelj”: Prijavite najboljeg pedagoga
  Foto: Pixabay

  Nova ekonomija prenosi da je uslov za konkurisanje , prema navodima organizatora, da su ti pojedinci svojim radom i metodologijom pomerili granice u obrazovanju, odnosno da su osmislili metod učenja koji je jedinstven i drugačiji. 

  Prijave traju od 29. februara do 15. maja, a nastavnici mogu da nominuju i sami sebe. 

  Svim finalistima su obezbeđene nagrade, pobednik dobija milion dinara, a ostali finalisti po 100.000 dinara.

  Pobednik odnosno prvi dobitnik nagrade “Prosvetitelj” biće poznat 3. oktobra 2024. godine.

  Dobitnik nagrade “Prosvetitelj” biće direktno nominovan za Global Teacher Award, najboljeg nastavnika na svetu, koja je u rangu Nobelove nagrade

  -Srbija je danas dobila prvu srpsku nastavničku nagradu koja se zove ‘Prosvetitelj’ koja traži izuzetne vaspitače, učenike i nastavnike… Cilj ove nagrade je da nastavnicima koji za malu platu, u haotičnom okruženju u kome rade, nisu odustali od svoje profesije, koji svakog dana u učionice unose veliki entuzijazam – rekla je Željana Radojičić Lučić, predsednica organizacionog odbora “Prosvetitelja” i finalistkinja Global Teacher Award za 2017. godinu.

  Prema njenim re;ima, vrednovaće se i aktivnosti nastavnika u svojoj sredini, a ne samo učionici, kao i to šta je nominovani nastavnik učinio za prosvetnu zajednicu u proteklih pet godina, jer je to i minimalna dužina radnog staža neophodna za nominaciju.

  -Kriterijumi jesu visoki, trudili smo se da ih prilagodimo svetskoj nagradi za najboljeg nastavnika, a to su uspeh i inovacije u učionici, moralne vrednosti i vrline koje moraju biti vraćene u učionicu… Jedan od kriterijuma su i uspesi učenika na takmičenjima, ali i karijere učenika nakon završetka škole – istakla je Radojičić Lukić.

  Profesor Aleksandar Kavčić, osnivač fondacije i inicijator Srpske nastavničke nagrade “Prosvetitelj” kazao je da je njihov cilj promocija nauke i obrazovanja.

  -U zemlji smo u kojoj treba poboljšati obrazovni sistem, svesni smo njegove degradacije i degradacije pozicije nastavnika. Želimo da podignemo ugled ove profesije i na ovaj način. Kad smo već ušli u kapitalizam u kome ljude nagrađujemo novcem, moramo da shvatimo da prosvetni kadar u našoj zemlji čine ljudi koji su svi do jednog fakultetski obrazovani. Prosek plata u prosveti niži je za deset odsto od republičkog proseka. Zato želimo novcem da motivišemo prosvetne radnike da poboljšaju svoju nastavu u školi u kojoj rade. Dobitnici bi trebalo novac od nagrade da potroše i na svoje potrebe, ali i na poboljšanje kvaliteta nastave- rekao je profesor Kavčić.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija