• Partizanska slava Čortanovaca ove godine bez sverčanosti

   Partizanska slava u Čortanovcima 6. maj, ove godine prošla je bez tradicionalnog obeležavanja. Za razliku od proteklih godina venac na spomenik postavio je predstavnik MZ Čortanovci u ime svih meštana koji nisu bili pozvani.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Partizanska slava Čortanovaca ove godine bez sverčanosti
  Foto: Živan Pašić (privatna arhiva)

  Čortanovčani su organizovali pravili Đurđevdanske uranke 5. na 6. maj , kada je seoska slava, Čortanovci su tada bili domaćini za brojne goste iz  Srema koji su stizali uglavnom vozom. Voz je  na taj dan išao od Zemuna samo do Čortanovaca. Na Kozarici se igralo, pevalo,pekli jaganjci, svirali tamburaši, postavljali šatori, ringišpili i licideri. Posle uranka rano ujutru se vraćalo kući i zajedno sa gostima odlazilo u selo na slavu.

  Logorskom vatrom i nastupom KUD „Mladost“ iz Čortanovaca do ove godine obeležavana je Partizanska slava Čortanovaca, na spomenik poginulim Čortanovčanima  venac je položen bez manifestacije.

  Razlog tome nije poznat meštanima dok predsednik MZ Čortanovci za IN Medija nije želeo da komentariše.

  -Na ručku sam. – bio je kratak predsednik MZ Čortanovci Mirko Mijatović.

  Foto: IN Medija

  Spomenik poginulim Čortanovčanima otkriven je 6. maja 1953. godine na Đurđevdan, na dan kada je 1941. godine selo porobljeno. Da bi sačuvali svoju slavu 6. maj proglašen kao dan oslobođenja.

  Selo je oslobođeno krajem oktobra 1944. posle oslobođenja Beograda koga su oslobađali i Čortanovčani posle povratka iz Bosne u sastavu 36 Vojvođanske brigade pod komandom Čortanovčana Radoslava Jovića-Miška.

  Spomenik se nalazi u centru sela i rad vajara Jovana Gostovića postavljen 1953. godine. Simbolizuje Fruškogorca stisnutih pesnica spremnog na borbu protiv Nemaca i Ustaša. Gologlav bez političkih obeležja, razdrljane košulje u Sremačkim opancima i pištoljem za pojasom. Pantalone su upasane u štrikane čarape.

  Od tada, 1100 ukupnog broja stanovnika Čortanovaca njih 194 je dalo život u NOB-u dok je njih 54 bilo u zarobljeništvu u Austriji.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Društvo