• Počinje manifestacija PRO POET

  Međunarodni književni festival „Inđija Pro Poet 2004.“ove godine održava se osmi put za redom od 30. maja do 3. juna. Ovaj festival finansijski podržava Opština Inđija sa 1,8 miliona dinara.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Počinje manifestacija PRO POET
  Foto: Pixabay

  Međunarodni festival Inđija „Pro Poet“ održava se u Inđiji od 2017. godine sa ciljem afirmacije književnog stvaralaštva i upoznavanja šire javnosti sa savremenim književnim tokovima u svetu.

  Proteklih sedam godina na ovom festival učestvovalo je preko 350 književnika, književnih prevodilaca i kantautora iz celog sveta. Festival Pro Poet održavao se i tokom pandemije Korona virusa bez ometanja i bez opadanja broja učesnika.

  Prve godine festival 2017. godine  učešće je uzelo 40 književnika, književnih prevodilaca i kantautora iz 18 zemalja.

  Iduće 2028. godine broj učesnika se uvećao na 50 kao i broj zemalja učesnica kojih je te godine bilo 20.

  I 2019. godine zainteresovanost i važnost ovog festivala u brojkama je porastao, tako da je učestvovalo 60 književnika, književnih prevodilaca i kantautora iz 31 države.

  Pre 4 godine, 2020. broj učesnika ostao je na 60 sa smanjenim brojem zemalja učesnica te je za vreme pandemije ovaj broj pao na 25

  „Najslabija” godina je 2021. kada je u pitanju broj književnika, književnih prevodilaca i kantautora kada ih je učestvovalo manje nego prve godine održavanja festival, njih 30 učesnika iz 19 država.

  U 2022.godini broj se očekivano podigao 56 učesnika iz 20 država.

  Prošle 2023. Učešće na ovom sada već tradicionalnom festival uzelo je 58 književnika, književnih prevodilaca i kantautora iz 20 država.

  Organizatori Međunarodnog književnog festivala „Inđija Pro Poet 2023“ su Udruženje „Moj Srem“, Kulturni centar Inđija i Narodna biblioteka „Dr Đorđe Natošević“ iz Inđije, a pokrovitelj je Opština Inđija. Direktor festivala je pisac Miodrag Jakšić.

  Dobitnik Glavne nagrade festivala GRAN PRI PRO POET ove godine je srpski književnik i univerzitetski profesor Vladimir Pištalo, upravnik Narodne biblioteke Srbije.

  Nagrada će laureatu biti uručena na svečanosti otvaranja festivala Inđija Pro Poet u četvrtak 30. maja u 19 sati, na letnjoj sceni Kuće Vojnovića, u centru Inđije. Dobitnici ovog priznanja prethodnih godina bili su Matija Bećković, Milovan Vitezović, Pero Zubac, Ljiljana Habjanović Đurović, Ljubivoje Ršumović, Ivan Negrišorac i Živojin Rakočević.

  INĐIJA PRO POET 2024 u svome osmom izdanju ugostiće 56 književnika, književnih prevodilaca i kantautora iz 18 država, a uz tradicionalne festivalske programe u Narodnoj biblioteci „Dr Đorđe Natošević“ u Inđiji – Književni meridijani, Književni matine, Promocije novih knjiga i Književni miting, učesnici festivala održaće i književne časove u svim osnovnim i srednjim školama inđijske opštine, a nastupiće i u vinariji „Mačkov podrum“ u Irigu, u Novom Sadu i Beogradu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Kultura