• Pola veka čekanja na ulicu sprečio komšija iz dijaspore primedbom“ulica nije javni interes“

  Javnim uvidom koji će početi u sredu 28. februara i traje najduže 15 dana, biće napravljen prvi korak ka mogućem rešenju problema dela žitelja ulice Svetog Save. Prošlogodišnji Nacrt plana detaljne regulacije dela Bloka 18 u Inđiji primedbom o neustavnosti oborio je Sreten Rističević iz Novih Karlovaca.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Pola veka čekanja na ulicu sprečio komšija iz dijaspore primedbom“ulica nije javni interes“

  Avgusta prošle godine obećanje o ulici žitelja bloka 18 u Inđiji napunilo je punih pet decenija, svi lokalni funkcioneri su od početka sedamdesetih do sada obećavali ulicu za dvadesetak porodica. Stanovnici bloka 18 svih 50 godina vode se adresom u ulici Svetog Save i obećanjem da će dobiti svoju ulicu.

  Rešenje ovog problema vidi se u najskorije vreme, a pomak u realizaciji napravila je trenutna lokalna struktura. Iako je do rešenja trebalo doći na “pedeseti rođendan” obećanja nacrt plana je povučen zbog uložene žalbe jednog od vlasina parcele kroz koju je ulica trebala proći. Vraćanjem na početak procesa produžio se i vremenski rok ispunjenja obećanja da će do “prosecanja ulice” doći.

  Od srede 28. februara pred žiteljima pomenute ulice naći će se novi nacrt plana koji će biti istaknut na oglasnoj table Opštine Inđija i na sajtu lokalne samouprave.

  Blok 18, bila bi ulica koja se nalazi između ulica Svetog Save i Crkvena, ona prema jednom od rešenja ne bi bila duža od 150 metara i sa potpunom infrastrukturom. Zbog specifičnog terena i sastava zemljišta ali i svih. Novim nacrtom plana obuhvaćeno je ukupno 16 parcela koje se nalaze u ulicama Svetog Save i Srpskocrkvena.

  -Nije lako rešiti problem star nekoliko decenija, ali činjenica jje da smo posle pola veka ušli u rešavanje. U pitanju je 12 kuća za koje se traži rešenje izgradnje ulice koja bi imala kompletnu infrastrukturu. – kazao je predsednik opštine Inđija Vladimir Gak.

  Načelnica Odeljenja za urbanizam i komunalno-stambene poslove i zaštitu životne sredine Tijana Došen potvrdila je za naš portal da je urađen novi nacrt plana detaljne regulacije bloka 18 u Inđiji i da je tom prilikom uzet u obzir prigovor iz prethodnog javnog uvida.

  Komisija za planove je 4.avgusta 2023. godine donela pozitivno mišljenje na Nacrt plana detaljne regulacije dela bloka 18. Nakon toga javni uvid u Nacrt plana trajeo je do 15. septembra 2023. Godine prilikom kog je podneta samo jedna primedba. U okviru te primedbe navedeno je da se vlasnik 3 parcele protivi pretvaranju njegove parcele u javnu površinu “jer ne postoje ni praktični ni pravni razlozi da se tu formira ulica”. U primedbi je navedeno da ne postoji javni interes za formiranje puta nego “privatni interes par kuća u privatnom vlasništvu”. Vlasnik sporne parcele naveo je da većinu vremena provodi u inostramnstvu te da je za javnu raspravu čuo slučajno od komšije i da niko nije pokušao da ga izvesti o planu. On dalje navodi da je izbeglica iz Sarajeva koji je tu kupio plac sa kućom platio pod punom cenom, te da je nakon rušenja stare i dotrajale kuće na tom placu koja je koštala „skupo“ u njegovom planu bila izgradnja nove kuće. Na kraju svoje primedbe Rističević se poziva i na Ustav Republike Srbije obzirom da nije obavešten da je plac u njegovom vlasništvu Opština Inđija planirala da iskoristi za izgradnju ulice. Podnosilac primedbe navodi da je parcela dugo vremena bila na prodaju te da se u tom vremenskom intervalu Opština Inđija nije zainterasovala za otkup iste.

  Nakon toga Komisija za planove Opštine Inđija prihvatila je žalbu Sretena Rističevića iz Novih Karlovaca, koja je naložila prispitivanje plana detaljne regulacije dela bloka 18 u Inđiji.

  Na kokmisiji za planove opštine Inđija održanoj 21.12. 2023. godine donet je zaključak kojim se obavezuje “Zavod za urbanizam Vojvodine” da se granica plana uskladi sa Odlukom o izradi istoguz proširenje uslovljeno novim saobraćajnim rešenjem.

  Od planom obuhvaćenih parcela nijedna nije u vlasništvu opštine Inđija.U toj zoni nlazi se 29 katastarskih parcela, na kojima nema evidentiranih kulturnih dobara pod prethodnom zaštitom kao ni arheoloških lokaliteta. Ovu potvrdu izdao je Zavod za zaštitu spomenika kulture, što praktično znači da radove kdada do njih dođe neće usporiti arheološko nalazište.

  Isto tako na pomenutom lokalitetu nema zaštićenih ni predloženih za zaštitu prirodnih dobara.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Društvo

  Još jedna humanitarna akcija za Ljiljanu Kukić

  Humanitarna akcija prikupljanja novca za lečenje Ljiljane Kukić biće organizovana u subotu 20. aprila u inđijskom šetalištu od 8 do 13 sati. Ovog puta novac će biti prikupljan na humanitarnom […]