• Pola veka prijateljstva TŠ „Mihajlo Pupin“ i SOU “Josif Josifovski” iz Đevđelije

  Predstavnici Tehničke škole „Mihajlo Pupin“ iz Inđije u poseti SOU „Josif Josifovski“ iz Đevđelije, Makedonija povodom obeležavanja pola veka prijateljstva između ove dve škole. Osim prijateljstva ove dve škole Opštinu Inđija i opštinu Đevđelija povezuju višedecenijski bratski odnosi koji su rezultirali kulturnom, privrednom i sportskom saradnjom. 

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Pola veka prijateljstva TŠ „Mihajlo Pupin“ i SOU “Josif Josifovski” iz Đevđelije
  Foto: TŠ Mihajlo Pupin Inđija

  Od 1974. godine neguje se prijateljstvo između Tehničke škole “Mihajlo Pupin” i SOU “Josif Josifovski” te je upravo pola veka ovog prijateljstva obeleženo posetom inđijske delegacije Đevđeliji.

  -Ovu našu priču toplo i iskreno pričaju generacije naših učenika koje su radosno čekale dan i susret sa svojim vršnjacima 500 km daleko, ali sa sličnim navikama, muzikom, brigama i ambicijama…. pričaju i generacije naših profesora koji su tokom ovih poseta osetili bliskost i pokazali gostoprimstvo, podelili aktuelnu problematiku našeg školstva i savremene tendencije promena kojima smo manje ili više zadovoljni. – kaže se u saopštenju TŠ „Mihajlo Pupin“

  Oni dalje navode da je negovanje ovog prijateljstva, pobratimstva i zajedništva su istovremeno  obaveza i zadovoljstvo.

  -Tradicija nije čuvanje pepela, nego žive vatre života podsticaj i jamstvo da nešto može i treba traje, da ima svoju svrhu i smisao opravdanu kroz generacije. – navode iz ove škole.

  Đevđelija je jedan od pet bratskih gradova i opština Inđije, Đevđelija  je grad u Republici Makedoniji, u jugoistočnom delu države. Đevđelija je sedište istoimene opštine Đevđelija. Područje Đevđelije je bilo naseljeno još od praistorije. Međutim, današnji grad je relativno mlad. Sve do kraja 19. veka Đevđelija je bila selo naseljeno makedonskim stanovništvom.

  Značajnu prekretnicu u razvoju naselja predstavlja gradnja železničke pruge Skoplje – Solun 1873. godine kada Đevđelija postaje značajno saobraćajno čvorište. Đevđelija se 1912. godine  sa okolinom pripaja Kraljevini Srbiji, kasnije Jugoslaviji. Od 1991. godine grad je u sastavu Republike Makedonije.

  Opštinu Inđija i opštinu Đevđelija povezuju višedecenijski bratski odnosi koji su rezultirali kulturnom, privrednom i sportskom saradnjom. 

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Društvo

  InfinitUm program od septembra u Inđiji

  Od septembra u Inđiji počinje sa radom nov domaći program za decu koji se bavi intelektualnim, socijalnim i emotivnim razvojem […]