• Posle 781 dana uključen skupštinski televizor plaćen 360.000 dinara

  Skupštinski televizor upaljen posle više od dve godine ali ne u svrhe za koje je kupljen nego u funkcionerskoj kampanji.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Posle 781 dana uključen skupštinski televizor plaćen 360.000 dinara
  Foto: Printscreen

  Prilikom funkcionerske kampanje konačno je upaljen Skupštinski televizor koji je kupljen pre dve godine za 3.100 evra. Televizor koji su građani platili 360.000 dinara upaljen je jednom i to 2. marta 2022. godine.

  “Incident” paljenja televizora, ali ne u svrhe za koji je kupljen, dogodio se juče prilikom posete ministarke rudarstva i energetike Dubravke Đedović Handanović.

  Očigledna funkcionerska kampanja sa pojačanim dejstvom paljenja televizora pojava je koju su zabeležile i televizijske ekipe kadrirajući detalj upaljenog televizora, nakon više od dve godine.

  Ono što je za očekivati je da tokom sutrašnje sednice lokalnog parlamenta biti promovisana tehnika koja za koju je pre 6 godina Opština Inđija dobilla 3 miliona dinara.

  Postavljeni mikrofoni ispred svakog odbornika i dalje nisu u funkciji kao ni televizor, u skupštinskoj Sali, za koji je iz budžeta plaćeno 360 hiljada dinara.

  Opština Inđija dobila je 17. aprila davne 2018. godine na konkursu Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave  skoro 3 miliona dinara za unapređenje stepena tehničke opremljenosti Skupštine opštine, odnosno, za uvođenje savremenih informacionih tehnologija radi unapređenja i modernizacije rada organa lokalne samouprave.

  Postavka novog Sistema, tada je saopšteno iz lokalne samouprave,  omogućiće digitalno vođenje zapisnika i brojanje glasova, digitalno snimanje govora i arhiviranje u zaštitnom formatu, izrada zapisnika od reči do reči u najkraćem roku. Takođe, u novom sistemu postojaće modul za registraciju odluka i rešenja i mrežno pronalaženje i slušanje govora.

  Takođe, na ekranima koji će se postaviti u skupštinskoj sali prikazivaće se prisutnost odbornika na sednici, prikazivanje odbornika koji su tražili reč i po kom osnovu, vreme za govor, vrsta glasanja, rezultati glasanja i prikazivanje rezultata glasanja po odborniku prilikom redovnog glasanja.

  Šest godina nakon toga, Opština Inđija i dalje angažuje treće lice za tonski zapis sednica lokalnog parlamenta, mikofoni koji su postavljeni ispred svakog odbornika i dalje ne rade.

   

  Opština Inđija je kupila i televizor po ceni od 360.000 dinara za „potrebe opštine Inđija u cilju praćenja glasanja odbornika i elektronskih sednica“. Od postavke televizora u skupštinskoj sali u februaru 2022. godine do zadnjeg zasedanja lokalnog parlamenta 29.aprila 2024. godine, televizor je bio uključen jednom. Odbornici su imali priliku da vide uključen televizor od 360 hiljada dinara 2. marta 2022. godine na sednici lokalnog parlamenta ali ne i njegove mogućnosti.

  Lokalna samouprava je objavila, nakon upita opozicionih odbornika krajem januara 2022. godine, da je cena televizora 360.000 dinara i da je kupljen za potrebe lokalne samouprave. Nakon što su ove informacije dospele u javnost predsednik opštine Vladimir Gak je medijima rekao da je informacija o ceni televizora tačna ali  da je kupljen za potrebe održavanje sednica Skupštine opštine Inđija. Gak je tada objasnio da se rad Skupštine i odbornika “digitalizuje i osavremenjuje” te je neophodno bilo nabaviti televizor koji bi zadovoljio potrebe rada odbornika i skupštinske službe.

  -Mi imamo digitalizovanu salu i stari televizor nije odgovarao potrebama sale. Novi televizor je kupljen za Skupštinsku salu, osnovno pitnje odbornika koji je pokrenuo priču o televizoru trebalo je biti koja je namena televizora. Da je tako pitao odgovorili bi mu da je to za lakše praćenje sednica u skupštinskoj Sali u kojoj i on sedi. –  rekao je 25. februara 2022. godine predsednik opštine Vladimir Gak.

  Gakova izjava o digitalizaciji iz 2022. godine je još jedna od kopiranih i već realizovanih projekata njrgovih prethodnika.Krajem februara 2010. godine je raspisana javna nabavka za lap-top računare za odbornike. Kako je tada najavljeno, primarni cilj za uvođenje ovakvog sistema rada Opštinskog veća i Skupštine opštine Inđija je ušteda i racionalizacija troškova,

  – Kupovina lap-top računara je jednokratna investicija Opštine, jer će ih odbornici zadužiti, a ne prisvojiti, te će nakon isteka mandata ustupiti svu opremu svojim naslednicima. – navela je te 2010. godine lokalna samouprava.

  Prema procenama tadašnjeg Opštinskog odeljenja za privredu i finansije, jedna sednica Skupštine, Opštinu je 2010. godine koštala oko 400.000 dinara, a taj trošak najvećim delom je podrazumevao štampanje materijala.

  Ukoliko odbornici materijal budu dobijali isključivo elektronskim putem ni jedna stranica neće biti štampana.– naveli su tada iz lokalne samouprave.

  Zakazivanje elektronskih sednica i distribucija poziva sa dnevnim redom, zapisnikom i materijalom koji se odnosi na dnevni red obavlja se preko jedinstvenog softvera.

  Od postavke televizora u Skupštinsku salu u februara prošle godine, televizor je bio uključen samo na sednici 2.marta 2022. godine kada se na njemu nije moglo videti glasanje odbornika nego samo grb Opštine Inđija.

  Naredne sednice lokalnog parlamenta uključujući i poslednju koja je održana 29. aprila ove godine protekle su bez upaljenog televizora.

  “Incident” paljenja led gtelevizora dogodio se 23. maja 2024. godine prilikom posete minstarke rudarstva i energetike Dubravke Đedović Handanović.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Politika