• Postignut sporazum paora i države u Kisaču

  Poljoprivrednici i predstavnici Vlade Srbije postigli su dogovor danas u Kisaču, pa će traktori biti sklonjeni sa puteva.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Postignut sporazum paora i države u Kisaču
  Foto: Mihal Balaž

  Traktori su prethodnih dana bili parkirani kraj puteva u iščekivanju rezultata današnjih pregovora poljoprivrednika sa premijerkom Anom Brnabić i ministarkom poljoprivrede Jelenom Tanasković.

  Poljoprivrednici su zbog nezadovoljstva kako je Vlada ispunila sporazum iz maja ove godine, devet dana blokirali saobraćajnice.

  Kako javlja 021.rs, prihvaćen je predlog Vlade o povraćaju akcize iako je zahtev poljoprivrednika bio da gorivo na pumpi plate bez tog poreza, umesto po punoj ceni, pa da čekaju da se taj iznos vrati.

  Dogovoreno je i da paori dizel mogu da kupe na benzinskim pumpama Naftne industrije Srbije (NIS) po povlašćenoj ceni od 179 dinara, a da onda u roku od dve nedelje dobiju povrat 50 dinara po litru. Takođe, novina je i da mogu odjednom da kupe 400 litara goriva.

  Dogovor je i da se deo subvencija vrednosti 17.000 dinara isplati u robi, dok će drugi deo subvencija vrednosti 18.000 dinara biti isplaćen u novcu.

   Poljoprivrednici su tražili i dozvole da mogu da sami izvoze žitarice, umesto da ih prodaju trgovačkim firmama, dok se ne obezbedi dovoljno javnih skladišta i usvoje odgovarajući zakoni za uvođenje robnih zapisa kojima se može trgovati i koji se mogu koristiti kao zalog za kredit. I to je dogovoreno.

   Na listi zahteva je bilo i obezbeđenje kredita po niskoj kamati za refinansiranje postojećih kredita kao i rešavanje problema velikih dugova za doprinose za penzijsko i socijalno osiguranje. I ova stavka je dogovorena.

   Dogovoreno je i da se radi na implementaciji robne berze koja će paorima omogućiti povoljniji način trgovine.

  Dogovoreno je i da narednih dana usledi novi sastanak predstavnika poljoprivrednika i Vlade Srbije, verovatno u Beogradu, kako bi se precizirao način realizacije dogovorenog i rokovi.

  Ceo tekst nalazi se na ovom linku OVDE.

   

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Vojvodina

  Mladim poljoprivrednicima 148 miliona dinara

  Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu organizovao je dodelu ugovora, u vrednosti 148 miliona dinara, poljoprivrednim proizvođačima mlađim od 40 […]