• Povodom Dana državnosti: Danas prikaz novog oružja i opreme Vojske Srbije i brojne izložbe

  Uoči sutrašnjeg Dana državnosti Srbije, 15. februara, širom zemlje će danas biti otvoren niz izložbi o značajnim događajima i ličnostima iz istorije.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Povodom Dana državnosti: Danas prikaz novog oružja i opreme Vojske Srbije i brojne izložbe
  Foto: IN Medija

  U Nišu će danas biti prikazano novo naoružanje i vojna oprema Vojske Srbije.

   U 10 sati u Državnom arhivu Srbije biće otvorena izložba „Ustavi Kneževine Srbije i Kraljevine Srbije“, na kojoj će biti prikazano šest ustava – od Sretenjskog 1835. do Parlamentarnog iz 1903. godine.

   Takođe u Beogradu, u Muzeju savremene umetnosti u 10.30 sati biće otvorena izložba „Nadežda Petrović – Boje života“ na kojoj će biti izložena najznačajnija dela te srpske slikarke.

  U 11 sati u Narodnom muzeju u Leskovcu biće predstavljena izložba „Odlikovanja i ordenja“, a u 11.30 ispred Gradske kuće u Subotici – „Vladarske zadužbine Nemanjića“.

   Izložba „Srbija kroz vreme – 220 godina državnosti“ biće otvorena u Domu Vojske u Nišu u 12 sati, a pola sata kasnije, u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu izložba „Pomorišac – Vasa Pomorišac“.

  U 13 sati u Istorijskom arhivu u Užicu biće otvorena izložba „Slike života – fotografije Alberta Kana: Priština, Prizren, Lipljan, Gračanica 1913. godine“, a u 13.30 sati u Spomen kući Save Šumanovića u Šidu, izložba „Sava Šumanović – Kod kuće za praznik“.

  Narodni muzej Zaječar predstaviće u 14 sati izložbu „Kako pamtimo vladare?“, a Narodni muzej Toplica u Prokuplju u 15 sati izložbu „Ratnici Gvozdenog puka“.

  U Konaku kneginje Ljubice u Beogradu u 17 sati biće predstavljena monodrama „Na kafi kod kneginje Ljubice“, dok će u 17.30 sati u Narodnom muzeju u Kraljevu biti otvorena izložba „Femina Balcanica – Žena na Balkanu u antičko doba“.

  U 19 sati, u Narodnom muzeju Srbije u Beogradu, biće otvorena izložba „Lada – 120 proleća“.

  Povodom praznika, u MTS Dvorani u Beogradu u 12 sati premijerno će biti prikazan dokumentarno-igrani film „Dve Brankove Kozare“ u organizaciji Muzeja žrtava genocida.

  Ministarstvo odbrane najavilo je da će počasna artiljerijska paljba biti u 16 sati na beogradskoj, Petrovaradinskoj i Niškoj tvrđavi, uz defile brodova u Beogradu i Novom Sadu.

  Novo naoružanje i vojna oprema Vojske Srbije biće prikazani u 14 sati u okviru Niške tvrđave.

  Na kuli Beograd i Sava promenadi biće prikazana izložba „Ćirilica – slava i trajanje“ koja će trajati od 14. februara do 14. marta.

  Dan državnosti Srbije se proslavlja u znak sećanja na taj dan i verski praznik Sretenje 1804. godine, kada je u Orašcu podignut Prvi srpski ustanak i na isti datum 1835. godine, kada je u Kragujevcu donet prvi savremeni Ustav Srbije.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Vladimir Orlić postavljen za direktora BIA

  Savet za nacionalnu bezbednost je na današnjoj sednici dao saglasnost za imenovanje Vladimira Orlića za direktora Bezbednosno-informativne agencije […]