• Predstavljena interaktivna mapa obolelih od kancera u Srbiji

  Pomoću interaktivne mape može se uvideti da najveću stopu obolevanja na 100.000 stanovnika od raka debelog creva imaju žene iz Severnobanatskog, Pirotskog i Sremskog okruga.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Predstavljena interaktivna mapa obolelih od kancera u Srbiji
  Foto: Pixabay

  Trećinu novoobolelih pacijenata od raka u Srbiji čine tri vrste kancera – rak debelog creva, pluća i dojke.

  To su podaci koje je objavio Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, a Udruženje za naučnih dostignuća „ZoryaBio“ ih je predstavilo na drugačiji način. U pitanju je jedinstvena interaktivna mapa u Srbiji koja je dostupna svima, prenosi Euronews Srbija.

  Pomoću interaktivne mape može se uvideti da je najveća stopa obolevanja na 100.000 stanovnika od raka debelog creva u Severnobačkom okrugu, kada su muškarci u pitanju. Nasuprot tome, najveću stopu obolevanja imaju žene iz Severnobanatskog, Pirotskog i Sremskog okruga.

  Isto tako, na mapi je lako uočljivo, kada je rak dojke u pitanju, da je najveća stopa obolevanja zabeležena u Rasinskom, Severnobanatskom i Severnobačkom okrugu, jer su ovi delovi obojeni tamnijom nijansom.

  Za rak pluća kod muškaraca zabeležene najveće stope obolevanja su u Severnobanatskom i Srednjebanatskom okrugu, dok je u Sremskom, Srednjebanatskom, Zapadnobačkom, Severnobačkom okrugu najveća stopa obolevanja kada su žene u pitanju.

  Ljubiša Vulić iz Udruženja „ZoryaBio“ kaže da je interaktivna mapa sa podacima o malignitetima u Srbiji zasnovana na izveštaju o malignim tumorima za 2021. godinu, koji je objavio Institut za javno zdravlje Srbije.

  Taj statistički izveštaj je dokument od oko 70 do 100 strana, a mi smo se potrudili da ga predstavimo u interaktivnom obliku, kako bi svako ko je zainteresovan mogao da se upozna sa stopom incidencije i mortaliteta u svim okruzima naše zemlje.- kaže Vulić za Euronews Srbija.

  Osim što podaci iz ovog izveštaja predstavljaju uvid u vrste maligniteta od kojih se najviše boluje u Srbiji, predstavljaju i snažan alat za planiranje preventivnih akcija i skrininga na određene vrste maligniteta. 

  -Mi se nadamo da je ovo samo prvi korak i da će mapa koja sadrži podatke iz 2021. godine uskoro biti unapređena i da će sadržati podatke i za 2022. godinu kada budu objavljeni. Takođe se nadamo da će obuhvatiti i druga oboljenja kao što su kardiovaskularna. Ideja je da ova mapa služi zdravstvenom sistemu da prepozna gde postoji problem, a služi i pacijentima da se informišu. – naveo je on.

  Može koristiti zdravstvenom sistemu

  Interaktivna mapa je podeljena shodno upravnim okruzima, a svaka od ovih izdvojenih celina sadrži dalju mogućnost pretraživanja podataka po oboljenju, a nakon odabira oboljenja – i drugih demografskih podataka, na primer po polu. 

  Dostojanstvo i privatnost pacijenata moraju biti na prvom mestu kako bi se obezbedilo poštovanje osnovnih prava zagarantovanih kako Ustavom, tako i svim drugim propisima, a naročito Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti.

  -Ova interaktivna mapa koja prikazuje maligne bolesti po regijama, mogu koristiti ne samo zdravstvenim institucijama, već i udruženjima pacijenata. Konkretno za karcinom pluća možemo videti u kojim regijama je najveći stopa oboljevanja, pa na taj način možemo u tim okruzima da pojačamo naše aktivnosti, organizovanjem predavanja, pregleda ili skupova u saradnji sa zdravstvenim vlastima kako bi promovisali preventivne mere i pomogli da se situacija popravi.- Olja Ćorović iz Udruženja pacijenata za borbu protiv raka pluća „Punim plućima“, a navedeno je u saopštenju Udruženja „ZoryaBio“ .

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Smenjen direktor Elektrodistribucije Srbije

  Direktor Elektrodistribucije Srbije (EDS) Bojan Atlagić razrešen je, umesto njega tu funkciju obavljaće Biljana Komnenić, dosadašnja direktorka tehničkog […]

  Likvidiran ubica policajca

  Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da je likvidiran ubica […]