• Preko 200 miliona iz budžetske rezerve za likvidnost Beograda, Čajetine i Prokuplja

  Prokuplje, Čajetina i Beograd dobiće novac iz tekuće budžetske rezerve kako bi izbegli ugrožavanje tekuće likvidnosti. Čajetina će dobiti 100 miliona dinara, Prokuplje 65 miliona dinara, a Beograd 42 miliona dinara, vidi se iz odvojenih rešenja koja su objavljena u Službenom glasniku.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Preko 200 miliona iz budžetske rezerve za likvidnost Beograda, Čajetine i Prokuplja

  Kako piše Nova ekonomija, Vlada je upotrebu sredstava iz tekuće budžetske rezerve odobrila Ministarstvu finansija, a na ime transfera novca ovim gradovima.

  Transfer novca Beogradu, Čajetini i Prokuplju iz rezerve je, kako piše u rešenjima, odobren radi „izvršavanja obaveza iz razloga koje nije bilo moguće predvideti u postupku pripreme i donošenja budžeta, a koji mogu dovesti do ugrožavanja tekuće likvidnosti.

  Zbog potencijalnog ugrožavanja likvidnosti, samo Beograd je ove godine dobijao višemilionske iznose iz tekuće budžetske rezerve. Tako je sredinom septembra Beogradu po tom osnovu dodeljeno 401,2 miliona dinara (3,4 miliona evra) iz tekuće budžetske rezerve.

  Od početka godine (uključujući najnoviji transfer od 42 miliona dinara) Beogradu je iz tekuće budžetske rezerve dodeljeno preko milijardu dinara.

  Novac glavnom gradu se prebacuje po osnovu rešenja Vlada, a u većini tih rešenja stoji isto obrazloženje u kojem se kao razlog za dodelu novca navodi „izvršavanje obaveza iz razloga koje nije bilo moguće predvideti u postupku pripreme i donošenja budžeta, a koji mogu dovesti do ugrožavanja tekuće likvidnosti“.

  Tekuća budžetska rezerva je deo planiranih prihoda u budžetu koji se ne raspoređuje unapred. Sredstva iz rezerve se raspoređuju na direktne budžetske korisnike tokom fiskalne godine.

  Sredstva tekuće budžetske rezerve koriste se za neplanirane svrhe ili za svrhe koje su bile planirane, ali za koje se u toku godine pokaže da nije bilo dovoljno sredstava.

  Zakon o budžetskom sistemu predviđa i da se izuzetno sredstva tekuće rezerve budžeta Srbije mogu koristiti i za izvršavanje obaveza budžeta lokalne vlasti, a usled smanjenog obima prihoda budžeta lokalne vlasti i drugih razloga koje nije bilo moguće predvideti u postupku pripreme i donošenja budžeta, a koji mogu dovesti do ugrožavanja tekuće likvidnosti budžeta lokalne vlasti.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Poskupljuje pretplata za RTV i RTS

  Većinom od devet glasova danas je na sednici Odbora za kulturu i informisanje u Skupštini Srbije usvojen predlog izmene zakona o naplati takse za javni […]