• Prijavio se da glasa van mesta prebivališta i ostao bez biračkog prava

  Dok su na beogradskim izborima bez problema glasali građani Republike Srpske, Vojvođani koji su se prijavili da glasaju van mesta prebivališta nisu mogli svoje glasačko pravo da iskoriste.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Prijavio se da glasa van mesta prebivališta i ostao bez biračkog prava
  Foto: IN Medija

  Rođeni Subotičanin Nikola Mitrović radi i studira u Novom Sadu. Kako ne bi morao da putuje u Suboticu da bi glasao, podneo je zahtev Gradskoj upravi u Novom Sadu za glasanje van mesta prebivališta, piše N1.

   Međutim, ovom prijavom, biračko pravo mu je delimično i oduzeto. To je shvatio tek kada je došao na svoje novo biračko mesto.

  Otišao sam, poprskali su mi prst, našli me na biračkom spisku za parlamentarne, ali onda me nisu našli na biračkom spisku za pokrajinske izbore. Na to sam im rekao da mi je stigao poziv za Suboticu, pa su mi rekli – onda ćeš tamo. – objašnjava Nikola Mitrović za N1.

  Nikola se, kaže, zainatio i zaista se zaputio u Suboticu kako bi glasao i na pokrajinskim izborima.

  Rešio sam prevoz putem Blabla kara, stigao sat vremena pred zatvaranje biračkog mesta i tamo su me informisali da ne mogu da glasam na pokrajinskim izborima zato što mi je prst već poprskan. Osećam se veoma isfrustrirano, ljuto i na neki način izdato. Zato što sam uradio sve što sam mogao da ostvarim svoje glasačko pravo i to nije bilo moguće. Na svim nivoima sam razočaran. – kaže Mitrović.

  Razočarenja ne bi bilo da su ga na licu mesta u Gradskoj upravi upozorili da neće moći da glasa na pokrajinskim izborima u Novom Sadu.

  Ne, niko mi nije rekao ništa, ja sam bio pod utiskom da kada menjam adresu za jedne izbore da se menja automatski adresa i za druge izbore. – rekao je Nikola Mitrović.

  Glasanje van mesta prebivališta moguće je ukoliko se glasa na parlamentarnim izborima ili na izborima za predsednika Republike.

  Međutim, ovo pravo nije moguće ostvariti ukoliko se glasa na pokrajinskim izborima, nebitno da li imate i prebivalište i boravište u Vojvodini. Zašto je to tako, N1 je pitao Pokrajinsku izbornu komisiju iz koje su odgovorili da su problem i sami uočili i da su pred prošle pokrajinske izbore, 2020. godine, uputili dopis Ministarstvu državne uprave o mogućnosti promene propisa.

   Iz Ministarstva su im odgovorili da za to nema pravnog osnova.

   – U situaciji gde ne postoje odredbe zakona ni uputstva za sprovođenje zakona, koje utvrđuju pravo birača da glasaju prema mestu boravišta za izbor poslanika u Skupštini Vojvodine, mišljenje Ministarstva je da ne postoji pravni osnov uvođenja ovog prava za pokrajinske izbore.- saopšteno je iz Ministarstva državne uprave.

  Zbog čega je Ministarstvo još 2020. godine procenilo da ne postoji pravni osnov za uvođenje ovog prava i da li smatraju da je to u najboljem interesu građana – nije poznato.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Izbori 2024