• Prodaje se većinski udeo u Junajted grupi

  Investicioni fond BC Partners pokrenuo je proces prodaje većinskog udela u Junajted grupi, piše nedeljnik „Vreme“.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Prodaje se većinski udeo u Junajted grupi

  Investicioni fond BC Partners sa sedištem u Londonu u martu 2019. postao je većinski partner u Junajted grupi (UG), u čijem sastavu u Srbiji posluju SBB, televizije N1 i Nova S, dnevne novine „Danas“ i, od nedavno, nedeljnik „Radar“. 

  BC Partners je vlasnik 55 odsto udela u Junajted grupi, kоji su оtkupili оd KKR fоnda za 2,6 milijarde evra. Dragan Šоlak je manjinski vlasnik.

  Kako „Vreme“ saznaje u krugovima uključenim u prodaju, BC Partners je pokrenuo proces prodaje većinskog udela u Junajted grupi koja pre svega u domenu telekomunikacija posluje u Grčkoj, Bugarskoj, Sloveniji, Hrvatskoj i Srbiji. U tu svrhu je angažovao investicione banke Morgan Stenli i JP Morgan.

   Cilj je da se odjednom proda celokupni vlasnički paket. Očekuje se da za to bude organizovano javno nadmetanje.

  Izvršni direktor BC Partners Nikos Statopulos nije želeo da komentariše ove informacije.Grčki portal Naftemporiki piše da su za kupovinu zainteresovani telekomunikacijska kompanija Etisalat iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i Saudijski Telekom. Saudijski Telekоm je prekо svоje firme TAWAL prоšle gоdine оtkupiо telekomunikacijske tоrnjeve u vlasništvu Junajted grupe u Bugarskоj, Hrvatskоj i Slоveniji.

  Grčki mediji su ranije pisali da ukоlikо ne prоnađu kupca za celоkupni udeо u Junajted grupi, BC Partners razmatra prvo prоdaju samо grčke medijske firme i tamošnjeg оperatоra Nоva.

  Prodaja većinskog paketa u Junajted grupi za Srbiju bi mogla da ima političke posledice, navodi „Vreme“. Srpska vlast u kontinuitetu napada medije koji u Srbiji posluju u sklopu Junajted grupe.

  Već godinama iz Junajted grupe upozoravaju da zbog toga vlast na nelegalan način raznim mahinacijama sputava poslovanje i širenje kablovskog operatera SBB koji emituje televizije N1 i Novu S, koje pak predsednik države Aleksandar Vučić redovno proziva.

  O bojaznima da vlasnici dignu ruke od medijskog biznisa u Srbiji javno je govorio i programski direktor N1 Igor Božić. „Naravno da ima (bojazni), kada vidite u kojem pravcu sve ide. Hipotetički pričam, ali ko je lud da se takmiči sa državom?“, rekao je on.

  Božić je to rekao za Dojče vele u oktobru, kad je skupštinska većina „legalizovala“ to što državni Telekom osniva svoje medije. Prema njegovim rečima, „režimu smeta svaki slobodan ekran“.

  -Vlast ne može da zivka vlasnike BC Partnersa, investicionog fonda koji je većinski vlasnik UG. Zato vlast vrši pritisak na čoveka srpskog porekla (Dragana Šolaka) koji ima pojedinačno najviše akcija UG, svakodnevno ga šikanira kroz medije sa ciljem da se UG otera iz Srbije – naveo je tada Božić.

  Ko god da otkupi većinski udeo u Junajted grupi cilj će mu biti da podigne vrednost kompanije pre nego što proda svoj udeo, a naprednjačka vlast je demonstrirala da to neće dozvoliti dok se ne ukloni politička smetnja koju predstavljaju pre svega televizije N1 i Nova S.

  Otuda bojazan da bi kao posledica prodaje većinskog paketa u Junajted grupi medijski mrak u Srbiji mogao da postane još mnogo tamniji.

   

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije VESTI

  Preminuo modni kreator Roberto Kavali

  Od sredine devedesetih godina on je bio jedno od najvećih imena u modi, sa prodavnicama širom sveta i poznatim obožavaocima poput Lennya Kravitza i Cindy […]