• Profesori Filozofskog fakulteta: Nužna odbrana autonomije fakulteta

  „Naizgled izolovani slučaj lako može da preraste u opasan presedan“

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Profesori Filozofskog fakulteta: Nužna odbrana autonomije fakulteta
  Foto: IN Medija

  Zahtev da se u kriterijume za izbor nastavničkog osoblja na fakultete uvrsti i podobnost stavova, podobnost mišljenja, a jednog dana možda i politička podobnost nije nešto što je manir akademske zajednice i mi iza toga ne možemo da stanemo, moramo se tome otvoreno usprotiviti, istaknuto je na današnjem protestu ispred Filozofskog fakulteta uUniverziteta u Novom Sadu.

  Kako prenosi Autonomija.info, grupa profesora Filozofskog fakulteta u Novom Sadu organizovala je skup podrške „Protiv progona nastavnika i za očuvanje akademskog integriteta i autonomije“, povodom šovinističke hajke na njihovog kolegu i novinara Dinka Gruhonjića.

  Skup je počeo simbolično simbolično u 11.55 ispred zgrade Filozofskog fakulteta, a tom prilikom profesor na Odseku za psihlogiju Vladimir Mihić upozorio da sve nesuglasice, razgovori i razmimoilaženja u mišljenju treba da se vode unutar fakulteta, a ne ispred njega.

  Mihić je podržao deo saopštenja Studenstskog parlamenta u kojem se govori o tome da je ovo pitanje pitanje integriteta Univerziteta u Novom Sadu.

  Čini mi se da studenti, kao što se vrlo često dešava, nisu naučili celu lekciju. Naučili su da Univerzitet i sve druge institucije treba da budu sigurno mesto za sve nas i treba da budu otvoreni za različitiost, ali čini mi se, i tu bi morali da malo dorade za narednii ispitni rok, da nisu do kraja razumeli šta to znači. Da ako sloboda govora važi za one koji se ne slažu sa Dinkom, onda ona mora postojati i za Dinka i za sve nas koji se slažemo sa njim ili mislimo da ima prvo da kaže, čak i kada se s njim ne slažemo. – naveo je Mihić.

  On je i podsetio na delove izjave šefa Misije OEBS-a u Srbiji Jana Bratua koji je naveo da je u slobodnom društvu dozvoljeno davati izjave sa kojima se drugi ne slažu, a da ne dobijete pretnje smrću.

  Mina Đikanović sa Odseka za filozofiju pročitala je zajedničko saopštenje profesora i asitenata u kojem se upozorava da se mora na vreme stati na put „uplivu izmanipulisanog javnog mnjenja u kadrovsku politiku Filozofskog fakulteta u Novom Sadu“.

  Ovaj naizgled izolovani slučaj, dodala je, lako može da preraste „u opasan presedan“ koji će biti korišćen kao legitimacijski osnov za obračun sa neistomišljenicima na fakultetima širom Srbije.

  Ovaj naizgled izolovani slučaj, dodala je, lako može da preraste „u opasan presedan“ koji će biti korišćen kao legitimacijski osnov za obračun sa neistomišljenicima na fakultetima širom Srbije.

  Tome se na vreme moramo usprotiviti, u suprotnom, rizikujemo ne samo sopstvene pozicije, već uopšte i postojanje onoga što razumemo kao osnovnu akademsku slobodu – sa tim i ono što nazivamo Univerzitetom, teško da može da postoji. Naročito je poražavajuće što su studentski parlament Filozofskog fakulteta, kao i Univerziteta u Novom Sadu, iskorišćeni kao instrument kampanje progona koja jasno izlazi iz okvira akademskog života. – navela je Đikanović.

  Ponovila je da se ovde ne brane nužno i bezrezervno svi stavovi kolege Gruhonjića, nego njegovo pravo, kao i pravo svih da imaju stav, da ga javno iskažu i da zbog toga ne trpe pritiske kojima se ugrožava njihova bezbednost, pravo na rad, pa i život.

  Na kraju skupa, Mihić je poručio i da će, u slučaju da se hajka na Gruhonjića „nastavi, proširi i produbi“, biti slobodni da ponovo pozovu sve da u još većem broju i masovnije zajedno brane Novosadski univerzitet i akademsku zajednicu.

  Nakon skupa, novinarima se obratio i Gruhonjić, zahvalivši se kolegama i studentima na podršci.

  Podsetio je da je danas istorijski dan – 27. mart, dan kada se uzvikivalo „Bolje grob, nego rob!“, „Bolje rat nego pakt!“, dan kada su „Beograd i čitava zemlja vraćeni sa krivog puta kojim su bili krenuli“.

  Neka i ovaj današnji skup bude podsećanje i nagoveštaj da će se ova zemlja vratiti sa krivog puta kojim su je usmerili. Sa puta u kojem pokušavaju da nas drže u bedi i jadu i da zaplaše kolebljive. Da strah ovlada nama i da prestanemo da budemo građani, da budemo samo podanici. – naveo je Gruhonjić.

  Dodao je i da će, ako je to u interesu Filozofskog fakulteta i Univerziteta u Novom Sadu, i ako postoje akademski argumenti za to, da ode i da se povuče.

  Ali, to nikada ne može biti zbog političke volje onih koji bi da ubiju pravo na slobodnu reč. Onih koji prave optužnice od montiranih videa, po metodu njihovog uzora Staljina. Onih koji koriste etikete kao presude bez suda. A ako pak bude tako da budem isteran sa fakulteta i univerziteta, neka bude: bolje otkaz nego sramota! – poručio je Gruhonjić.

  Studentski parlament Univerziteta u Novom Sadu uputio je ultimatum upravi Filozofskog fakulteta da da otkaz Gruhonjiću, inače će u suprotnom u četvrtak, 28. mart, započeti blokadu Filozofskog fakulteta.

  Komentarišući ovu najavu, Gruhonjić je rekao da je juče Studentski parlament „u jednoj novosadskoj kafani održao sednicu sa jednim visokim funkcionerom Srpske naredne stranke“, ali nije imenovao kojeg funkcionera.

  Čujemo da za sutra najavljuju blokadu našeg Filozofskog fakulteta. Kada je u istoriji bilo da se blokira neka obrazovna ustanova da bi se neko proterao? Blokade fakulteta i univerziteta uvek su se organizovale da bi se kolege zaštitile od političkog progona, a ne obratno! Sutrašnja blokada zato je još jedna laž i falsifikat ovog našeg nevremena. A totalitarnih sistema smo se nagledali, toga nam bar nažalost nije nedostajalo. – rekao je Gruhonjić.

  Podsetio je da je u vreme Frankove diktature kružio vic da Španija ima najobrazovaniju policiju na svetu jer stalno sedi na univerzitetu. Da li to znači da kod nas BIA ima najobrazovanije kadrove?

  Mene ovde proganjaju zato što sam za autonomiju univerziteta! Jer u njihovim mozgovima ko radi na autonomiji rovari protiv Srbije. Zbog moga govorenja, pisanja i delovanja nikome dlaka s glave nije pala. Sem meni, koji sam, eto, oćelavio. – kazao je Gruhonjić.

  Ocenio je da su oni koji me optužuju za „antisrpstvo“ isti oni zbog kojih je broj Srba na ovim prostorima opao za milione u proteklih 30 godina.

  Gde god su oni branili Srbe – tu Srba više nema. Od zemlje su napravili zgarišta a od naselja su napravili groblja. Ko su oni da meni ili bilo kome drugom mere količinu srpstva i patriotizma!? Umesto da pognu glavu pred zločinima učinjenim navodno u odbrani srpstva, oni nastavljaju da proganjaju. I još im nije dosta. Nego antifašiste proglašavaju ustašama! Može li biti goreg cinizma od toga? – upitao je Gruhonjić. 

  Svoj govor zaključio je rečima da je ponosan na sve svoje kolege koje su mu uputile podršku i koji su organizovali današnji skup.

  Oni su jasno prepoznali da ukoliko se jasno ne stane na put uplivu izmanipulisanog javnog mnjenja u kadrovsku politiku Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, ovaj naizgled izolovani slučaj, lako može da preraste u opasan presedan koji će biti korišćen kao legitimacijski osnov za obračun sa neistomišljenicima na fakultetima širom Republike Srbije. Tome se na vreme moramo usprotiviti…. – rekao je Gruhonjić.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Vojvodina