• Profesori i zaposleni na Filozofskom fakulteta zahtevaju da se sankcionišu nasilnici na izborima za Studentski parlament

  “U znak solidarnosti, stojimo uz studente koji su bili izloženi nasilju, koje je bez presedana na našem fakultetu i u akademskoj zajednici Srbije”

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Profesori i zaposleni na Filozofskom fakulteta zahtevaju da se sankcionišu nasilnici na izborima za Studentski parlament
  Foto: 021.rs

  Oko stotinu nastavnika, saradnika i istraživača sa Filozofskog fakulteta u Novom Sadu potpisalo je do sada Apel kojim se najoštrije osuđuje nasilje prilikom jučerašnjih izbora za Studentski parlament i zahteva pokretanje odgovarajućih disciplinskih postupaka protiv počinilaca.

  U znak solidarnosti, stojimo uz studente koji su bili izloženi nasilju, koje je bez presedana na našem fakultetu i u akademskoj zajednici Srbije. – naveli su u saopštenju za javnost.

  Mediji su objavili snimke incidenata na kojima se jasno vidi da je student doktorskih studija Aleksandar M. Gajić, inače potpredsednik komisije za izbore za Studentski parlament, grubo odgurnuo studentkinju Milu Pajić i predsednicu Studentskog parlamenta Ivanu Macak, a potom šakama udarao i druge studente, naveli su u saopštenju za javnost.

  Dodali su da je tome prethodilo i međusobno guranje studenata, kada je predsednica Studentskog parlamenta Ivana Macak ošamarila studentkinju Milu Pajić iz neformalne studentske organizacije Studenti protiv autoritarne vlasti (STAV).

  U Apelu se objašnjava da studenti iz organizacije STAV pokušavaju da spreče izbore za Studentski parlament jer je, zbog pravilnika koji je Studentski parlament usvojio, samo Savezu studenata omogućeno da na tim izborima učestvuje, zbog čega je Savez studenata već godinama jedina studentska organizacija u parlamentu.

  Napadi na studente iz organizacije STAV deo su nasilja koje je na naš fakultet dospelo prilikom blokade fakulteta od 28. do 31. marta, kada su zgradu okupirale osobe među kojima je bilo i onih koji nisu studenti Filozofskog fakulteta, niti su uopšte student. – piše u Apelu.

  Ocenjuje se da je to, između ostalog, posledica i neadekvatne reakcije Rektorata i Senata univerziteta, koji ne samo da ništa nisu učinili da zaustave blokadu Filozofskog fakulteta, već su podržali počinioce nasilja i tako ozvaničili nasilje na univerzitetu kao legitiman metod “rešavanja” sporova.

  Podsećamo da se sve ovo dešava u godini kada Filozofski fakultet treba da proslavi 70 godina postojanja. -naveli su u Apelu.

  Aleksandar M. Gajić je 2022. godine se kao član izborne komisije na izborima za Studentski parlament i tada sukobio sa studentima iz organizacije Studentska reakcija i otimao im telefone.

  Spisak potpisnika Apela nalazi se OVDE.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Vojvodina