• Programeri najzadovoljniji poslodavcima, najgore ocenjeno zdravstvo

  Luppa i HR fabrika uradile su analizu opšteg zadovoljstva poslodavcem u Srbiji, ocenjeno na skali od 0 do 5, gde je prosečna ocena bila 2,43. Istovremeno, što je i očekivano, najzadovoljniji svojim poslodavcem su zaposleni u IT sektoru – konkretno, oni koji se bave programiranjem, a prosek njihovog zadovoljstva je ocenjen sa 3,26, piše Netokracija.com.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Programeri najzadovoljniji poslodavcima, najgore ocenjeno zdravstvo
  foto:pixabay

  Kako navodi Nova ekonomija, na suprotnoj strani skale su zaposleni u zdravstvenom sektoru. Oni su najnezadovoljniji radnici u Srbiji, a svoje zadovoljstvo ocenili su prosečnom ocenom 1,79 na skali od 0 do 5.

  Kada govorimo o razlikama u zadovoljstvu po polu, muškarci su generalno zadovoljniji od žena, a kada je reč o starosnim grupama, najzadovoljniji su oni stariji od 60 godina, zatim radna snaga koja je tek izašla na tržište rada – od 18 godina do 25 godina. S druge strane, najmanje su zadovoljni pripadnici starosne grupe 50-60 godina.

  Zadovoljstvo varira i u odnosu na veličinu kompanije u kojoj su osobe zaposlene – najzadovoljniji su zaposleni u malim preduzećima sa do devet zaposlenih, a najmanje zadovoljni u velikim preduzećima koje broje između 250 i 999 zaposlenih.

  Analiza zadovoljstva obuhvata 12 dimenzija: promene i inovacije, angažovanje, saradnja, balans poslovnog i privatnog života, komunikacija, uslovi rada, učenje i razvoj, vizija i smisao, autonomija, liderstvo, radna organizovanost i lojalnost.

  Među navedenim dimenzijama ispitano je zadovoljstvo, a analiza je pokazala da su zaposleni najzadovoljniji angažovanjem, saradnjom i autonomijom, a najnezadovoljniji kada su u pitanju lojalnost, učenje i uslovi rada.

  Više od 60 odsto ispitanika ne bi preporučilo svog poslodavca

  Employee Net Promoter Score, koji se računa na skali od -100 do 100, u Srbiji iznosi -47 i ukazuje na nizak nivo spremnosti zaposlenog stanovništva da preporuči svog poslodavca drugima.

  Skala se deli na tri dela i ukazuje na udeo onih koji to nisu spremni učiniti, onih koji su pasivni i onih koji su ambasadori kompanije i njene najveće vrednosti. U Srbiji, ovi poslednji zauzimaju udeo od oko deset odsto na celokupnom tržištu rada.

  Ipak, sa prosečnom ocenom zadovoljstva od 2,43, Srbija se pokazala kao zlatna sredina. Zadovoljstvo u Hrvatskoj je nešto veće i iznosi 2,52, dok je u Bosni i Hercegovini prosečna ocena zadovoljstva nešto niža nego u Srbiji i iznosi 2,38.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija