• Protestna šetnja prosvetnih radnika iz Inđije i Stare Pazove

  Nekoliko desetina prosvetnih radnika iz osnovnih i srednjih škola sa teritorije opštine Inđija protestvovalo je danas u centru Inđije zbog učestalih napada na prosvetare. Njima su se pridružile i kolege iz Stare Pazove obzirom da u tom mestu danas nije bilo organizovanih protesta.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Protestna šetnja prosvetnih radnika iz Inđije i Stare Pazove
  Foto: IN Medija

  Skup prosvetara osnovnih i srednjih škola organizovan je u centru Inđije nakon čega su okupljeni krenuli u protestnu šetnju ulicom Vojvode Stepe. U koloni od nekoliko desetina prosvetara našli su se i građani Inđije kao i prosvetni radnici iz Stare Pazove.

  -Povod je to što je prošle nedelje profesor iz  Bačke Palanke, koji ima 65 godina, brutalno pretučen od strane učenika koji ima 16 godine. A ove nedelje je pretučen profesor Treće beogradske Gimnazije. U dve nedelje su pretučena dva prosvetna radnika, i brutalno obojca. – kazala je za IN Mediju profesorica srpskog jezika Emilija Gorjanović.

  Prema njenim rečima očekivanja prosvetnih radnika su da se pooštre kazne za prestupnike ali i da lično podržava stav dela prosvetnih radnika koji zahtevaju da im se dodeli status službenog lica.

  -Znači da bi svaki nap’ad na prosvetnog radnika bio tretiran kao napad na službeno lice i da bi bio tretiran oštrije – obrazložila je Gorjanović.

  Protestnom šetnjom kroz Ulicu Vojvode Stepe je i završen skup sa kog je poručeno da se nastava sutra i narednih dana odvija normalno po utvrđenom rasporedu časova.

  U Inđiji je danas protestvovalo devet osnovnih i srednjih škola u znak podrške svojim kolegama, kojima se pridružio i jedan broj prosvetnih radnika iz Stare Pazove.

  Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije se oglasila danas proglasom u kom navode da su do sad nebrojano puta izjavili da im je oduzeto dostojanstvo.

  -Nismo se dobro izrazili. Dozvolili smo da izgleda da su nam uzeli isto. Subjektivni osećaj nemoći prisutan je kod svakog zaposlenog u školama. Učenici ne vide smisao i opravdanost postojanja škole. Nastavnici ne vide smisao truda, koji ulažu u nastavni i vaspitni proces. Vaspitanje se iz porodice preselilo na neko drugo mesto. Škola to nažalost nije. Obrazovanje je u Srbiji centralizovano i administrativno uređeno. Narušeni su odnosi svih aktera u obrazovanju, dece, roditelja i nastavnika. – kaže se u proglasu Unije.

  Dalje navode da su prosvetni radnici dobili nove Protokole koji do sitnih koraka predviđaju na koji način uraditi i šta treba napisati u slučaju nasilja ili krizne situacije. Oni ističu da se svi napori u školama svode se na višesatne i učestale sastanke Tima za prevenciju nasilja, Planove pojačanog vaspitno disciplinskog rada, izrečene mere koji ne daju rezultate.

  -Sve naše priče se završavaju kao u lošoj bajci. Prijavili smo slučaj MUP – u ili Centru za socijalni rad i tu se bajka završava. U praksi je važno da škola proceduralno i pisano uradi sve što je njoj u opisu administrativnih delatnosti i što je prividno nazvano autonomija škole. Neretko se nasilje i zataškava da školi, čitaj direktoru, ne bi bio narušen ugled. – kaže se u nastavku proglasa.

  Proglasom je objašnjeno da nasilje u školama trpe deca i nastavnici te da u lancu nasilja koju započinju deca prvi na udaru su nastavnici u školama.  

  -Državo i nečinjenje je nasilje! Potrebno je vratiti pravednost u sistem. Ovako, ili ugasite škole i prekinite da prodajete iluziju da škole postoje, ili dajte profesorima ovlašćenja da mogu da rade svoj posao. U četvrtak ćete nas prebrojavati, direktori će se hvaliti kakao „njihove“ škole rade, a neki među nama će i raditi.- zaključuje se u proglasu Unije sindikata prosvetnih radnika.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Društvo