• Računi skoro 50.000 preduzeća u blokadi, na njima „zarobljeno“ 1,87 milijardi evra

  Računi 46.847 preduzeća i preduzetnika u Srbiji nalaze se u blokadi, a na njima je „zarobljeno“ 219,9 milijardi dinara, odnosno 1,87 milijardi evra bez kamate, objavio je Forbes Srbija.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Računi skoro 50.000 preduzeća u blokadi, na njima „zarobljeno“ 1,87 milijardi evra
  Foto: Pixabay

  Prvih 20 firmi sa tog spiska kao vlasnici pojavljuju se poznata imena iz srpskog biznisa, ali i ljudi koji su hapšeni ili se terete za zloupotrebu položaja, protivzakonito sticanje novčane koristi, razne prevare, pranje novca…

  Od ukupnog broja preduzeća i preduzetnika 14.791 dužnik je u blokadi duže od tri godine.

  Na listi preduzeća nalaze se Ladinvest doo, Magma prom Šabac, Finam skin, Holding korporacija Krušik, Agencija za krizni menadžment, Industrija vode Aqua, Aktor ATE ogranak i drugi.

  Forbes Srbija tražio je od NBS i podatke o broju preduzeća čiji su računi blokirani na kraju 2020. godine.

  Interesantno je da je pre tri godine ukupan broj tih kompanija samo malo manji, jer ih je bilo 40.273, dok je ukupan iznos blokade gotovo identičan današnjem – 220,86 milijardi dinara. Među njima je bilo dosta manje preduzetnika nego sada. Tako su na kraju 2020. bili blokirani računi 13.938 preduzetnika, dok ih je sada 19.683. – navodi portal.

  Da su podaci o tolikom broju firmi koje se i dalje nalaze u blokadi poražavajući, smatra i Ivana Matić, bivša direktorka Agencije za licenciranje stečajnih upravnika (ALSU).

  Poreska uprava Srbije ima potraživanja u svakoj firmi koja je blokirana. Pitanje za njih je zašto nisu reagovali i šta se dešava sa potraživanjima prema tim preduzećima. To predstavlja nemarnost Poreske uprave, a o šteti po budžet Srbije da ne govorimo. -rekla je Matić.

  Navela je i da je trebalo ispratiti sled dešavanja u slučaju da je firma već otišla u totalnu blokadu ili nema nikakvu imovinu.

  Da li je neko ispratio da li su vlasnici firme ili ovlašćena lica izvukli imovinu iz privrednog društva? Na taj način je, neplaćanjem poreskih obaveza, takođe oštećen budžet. Kada firma ode u stečaj, iako je imovina prethodno izvučena, na bilo koji način, u ćerku firmu ili je prodata nekim drugim licima, koja često navodno nisu povezana, niko ne odgovara. Nema posledica. Trpe samo država i poreski obveznici. – istakla je ona.

  Prema njenim rečima, ova basnoslovna dugovanja firmi čiji su računi blokirani, nažalost, na kraju ostanu „mrtvo slovo na papiru“.

  NBS: Blokada nije osnov za gašenje

  Iz Narodne banke Srbije objasnili su za Forbes Srbija da blokada računa privrednog društva nije osnov za njegovo gašenje kod Agencije za privredne registre ili drugog nadležnog registra.

  Privredna društva prestaju da postoje, odnosno gase se u skladu sa odredbama Zakona o privrednim društvima i Zakona o stečaju. – kažu u NBS za Forbes Srbija.

  Oni objašnjavaju i na koji način je moguće obaviti prinudnu naplatu potraživanja.

  U skladu sa odredbama Zakona o izvršenju i obezbeđenju i Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, kojima je uređen izvršni postupak i poreski postupak, prinudna naplata potraživanja osim na novčanim sredstvima na računu dužnika, može se sprovesti i plenidbom i prodajom nepokretnosti i pokretnih stvari dužnika, plenidbom novčanih potraživanja dužnika, plenidbom i prodajom finansijskih instrumenata dužnika, prodajom udela dužnika u privrednim subjektima i unovčenjem drugih imovinskih prava dužnika, o čemu odlučuje poverilac. – navela je NBS.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija