• Radna grupa do 1. maja treba da predloži modele služenja obaveznog vojnog roka u Srbiji

  Ministar odbrane Miloš Vučević i načelnik Generalštaba general Milan Mojsilović održali su danas sastanak sa članovima Radne grupe za stvaranje uslova za aktiviranje obaveze služenja vojnog roka.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Radna grupa do 1. maja treba da predloži modele služenja obaveznog vojnog roka u Srbiji
  Foto: Ministarstvo odbrane

  Kako prenosi 021.rs, sastanku su prisustvovali članovi kolegijuma ministra odbrane i načelnika Generalštaba, a članovima Radne grupe prezentovane su polazne osnove i smernice ministra odbrane i načelnika Generalštaba za dalji rad na izradi više modela vraćanja obaveze služenja vojnog roka i dodeljeni težišni zadaci u narednom periodu.

  Na osnovu zaključaka današnjeg sastanka, Radna grupa će nastaviti da radi na izradi više predloga modela obaveznog služenja vojnog roka koji će biti predstavljeni predsedniku Republike i vrhovnom komandantu Vojske Srbije Aleksandru Vučiću do 1. maja ove godine. – dodaje se u saopštenju Ministarstva odbrane.

  Podsećaju da je početkom 2024. godine Generalštab Vojske Srbije pokrenuo inicijativu i zajedno sa Ministarstvom odbrane predložio Vučiću ponovno uvođenje obaveze služenja vojnog roka, „s ciljem podizanja odbrambenih sposobnosti Vojske Srbije, kroz podmlađivanje i unapređenje popune i obučenosti aktivnog i rezervnog sastava“.

  Takođe se navodi da je predlog Generalštaba usledio posle „detaljnog razmatranja opšte bezbednosne situacije i savremenih izazova sa kojima se suočava Republika Srbija kao vojno neutralna zemlja“, koji su nametnuli potrebu za prilagođavanjem modela popune Vojske Srbije, a koji bi omogućio „jačanje ukupnog regrutnog potencijala i osposobljavanje većeg broja građana za odbranu naše zemlje“.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  MUP: Izbegavajte putovanje u najtoplijem delu dana

  Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) saopštilo je da se narednih dana pored visokih temperatura očekuje i povećan intenzitet saobraćaja zbog čega će biti otežani uslovi za […]

  Inflacija u junu usporila na 3,8 odsto

  Cene usluga i proizvoda za ličnu potrošnju su ovog juna u odnosu na isti mesec prošle godine u proseku više za 3,8 odsto, saopštio je Republički zavod za […]