• Raspisan poziv za privatizaciju preduzeća Energo-Zelena

  Ministarstvo privrede raspisalo je poziv za učešće u postupku javnog prikupljanja ponuda sa javnim nadmetanjem radi prodaje kapitala preduzeća za preradu neškodljivog otpada Energo-Zelena iz Inđije.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Raspisan poziv za privatizaciju preduzeća Energo-Zelena
  Foto: Energo zelena

  Kako navodi portal Biznis.rs, početna cena je 10,62 miliona evra, na koliko je i procenjena vrednost kapitala Energo-Zelene, preduzeća koje je, za razliku od svih ostalih iz privatizacionog portfelja, na našem tržištu počelo da posluje kao grinfild investicija sa belgijskim kapitalom 2010. godine, da bi četiri godine kasnije pokrenula arbitražu protiv Srbija.

  Zainteresovani za kupovinu Energo-Zelene mogu da se prijave za učešće u postupku najkasnije do 12. februara 2024. godine, i to tako što će je dostaviti u zatvorenoj koverti zajedno sa ponudom.

  Prodajna dokumentacija, po ceni od 100.000 dinara, biće dostupna od 21. decembra, a zahtev za otkup te dokumentacije može se uputiti do 15. januara.

  Slučaj Energo-Zelene postao je poznat široj javnosti kada je 2014. godine ta kompanija zajedno sa njenim akcionarom, belgijskom kompanijom Zelena N.V. objavila da je pokrenula arbitražu protiv Srbije pred Međunarodnim centrom za rešavanje investicionih sporova u Vašingtonu (ICSID).

  Kao razlog za pokretanje arbitražnog postupka navela je „značajne gubitke i štetu koja joj je pričinjena“ a tokom poslovanja u oblasti neškodljive prerade životinjskog otpada.

  Do gubitaka i štete je došlo zbog niza nedozvoljenih radnji i propusta od strane nadležnih organa Republike Srbije. – tvrdila je tada Energo-Zelena i navela da je u postrojenje u Inđiji uložila 21,5 milion evra i zaposlila više od 40 radnika, ali da se suočila sa „diskriminacijom“ ali i „nespremnošću srpske Vlade da poštuje sopstvene propise“.

  Energo-Zelena tvrdila je tada da „Srbija u kontinuitetu toleriše rad i ponašanje veterinarske inspekcije koje nije u skladu sa zakonom“ kao i da je, između ostalog, posledica toga da „neki proizvođači životinjskog otpada i dve kafilerije u vlasništvu države bacaju životinjski otpad u prirodu i na taj način je zagađuju“.

  Država Srbija postala je vlasnik sto odsto kapitala Energo-Zelene 2019. godine, a prema podacima bonitetne kuće CompanyWall, ta kompanija posluje bez prekida, dok su u vlasničkoj strukturi Republika sa 87,23 odsto i Vojvodina sa 12,77 odsto.

  Energo-Zelena je u 2022. godini ostvarila ukupan prihod od 392,7 miliona dinara i neto dobit u iznosu od 14,62 miliona dinara, a na kraju te poslovne godine imala je 43 zaposlenih.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Inđija