• Referentna kamatna stopa se ne menja, inflacija u granici cilja već u maju?

  Narodna banka Srbije deveti mesec zaredom nije menjala referentnu kamatnu stopa, očekuje vraćanje inflacije u granice cilja već u maju ove godine, ali je zbog rasta cena nafte na svetskom tržištu potrebna dalja opreznost domaće monetarne politike.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Referentna kamatna stopa se ne menja, inflacija u granici cilja već u maju?

  Referentna kamatna stopa tako ostaje na istom nivou od 6,50 odsto, a na nepromenjenim nivoima zadržane su i kamatne stope na depozitne od 5,25 odsto i kreditne olakšice 7,75 odsto, piše Nova ekonomija.

  Opadajući, ali i dalje povišeni globalni inflatorni pritisci, aktuelna srednjoročna projekcija inflacije, kao i prisutna neizvesnost na globalnoj sceni po osnovu kretanja cena energenata i primarnih proizvoda, uticali su na odluku Izvršnog odbora o zadržavanju referentne kamatne stope na istom nivou.

  Prenošenje dosadašnjeg pooštravanja monetarne politike na kamatne stope na tržištu novca, kredita i štednje, kao i pad inflacionih očekivanja, ukazuje na efikasnost transmisionog mehanizma monetarne politike, navodi se u saopštenju.

  Prilikom donošenja odluke, Izvršni odbor je imao u vidu da globalna inflacija nastavlja da usporava i da su rizici u pogledu njenog daljeg kretanja sve više uravnoteženi.

  Prema oceni Izvršnog odbora Narodne banke Srbije, opreznost domaće monetarne politike potrebna je i zbog rasta cene nafte na svetskom tržištu usled odluke zemalja OPEC+ da ograniče ponudu i tokom drugog tromesečja, u uslovima izraženih geopolitičkih tenzija, dužih transportnih ruta i većih logističkih troškova.

  U skladu s najavama Izvršnog odbora, snažno opadanje međugodišnje inflacije u Srbiji nastavljeno je u ovoj godini, na 5,6 odsto u februaru.

  U narednom periodu Izvršni odbor očekuje dalje smanjenje inflacije i njen povratak u granice cilja verovatno u maju ove godine, što je nešto ranije u odnosu na očekivanja iz poslednje srednjoročne projekcije inflacije iz februara.

  NBS smatra da bi inflacija trebalo da se približi centralnoj vrednosti cilja krajem ove godine i da se oko tog nivoa kreće i u srednjem roku.

  Tome će doprineti efekti prethodnog zaoštravanja monetarnih uslova, usporavanje uvozne inflacije, još uvek niska eksterna tražnja, kao i nastavak smanjenja inflacionih očekivanja, koja se u slučaju finansijskog sektora i za godinu dana unapred nalaze u granicama cilja Narodne banke Srbije.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija