• RERI: Linglong nastavio da krši zakone i propise Srbije i gradi šta hoće

  Kompanija Linglong nastavlja praksu nepoštovanja zakona i propisa Srbije, novi primer toga je slučaj protivzakonite izgradnje objekata za skladištenje otpada.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  RERI: Linglong nastavio da krši zakone i propise Srbije i gradi šta hoće
  Foto: IN Medija

  Na to ukazuje Regionalni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI).

  Suprotno odredbama Zakona o planiranju i izgradnji i Zakona o proceni uticaja na životnu sredinu, bez pravnosnažne građevinske dozvole i rešenja o potrebi procene uticaja na životnu sredinu, Linglong je izgradio objekat za skladištenje otpada kapaciteta 700 kilograma na dan. – saopštio je RERI.

  Uz zahtev za odlučivanje o potrebi procene uticaja na životnu sredinu, podnet Gradskoj upravi Zrenjanina u martu 2024. godine, kompanija je priložila Projekat izgradnje objekta za skladištenje neopasnog otpada. Međutim, taj objekat, za koji nije pribavljena pravnosnažna građevinska dozvola, već je bio u završnoj fazi izgradnje.

  Prema navodima RERI, Gradska uprava Zrenjanina nedugo zatim donela je rešenje da za taj objekat nije potrebna izrada procene uticaja na životnu sredinu, na koje je RERI podneo žalbu u aprilu 2024. godine zbog nezakonitosti.

  Uvidom u satelitske snimke, RERI je utvrdio da je predmetni objekat već izgrađen.

  Imajući u vidu da kompanija ne može pribaviti građevinsku dozvolu sve dok se ne odluči po prethodnoj žalbi, RERI je je uputio građevinskoj inspekciji i inspekciji zaštite životne sredine zahteve da sprovedu vanredne inspekcijske nadzore. U odgovoru na te zahteve, građevinska inspekcija navela je da je rešenje o obustavi radova, uklanjanju nelegalnog objekta i zatvaranju gradilišta donela u martu 2024. Međutim, nije poznato da li je inspektor pokrenuo krivični postupak protiv investitora zbog protivzakonite izgradnje. – naveo je RERI u saopštenju.

  RERI je podneo i krivičnu prijavu i prijavu za privredni prestup protiv Linglonga.

  Prema navodima RERI, činjenica da kompanija ponovo nelegalno gradi ne treba da čudi, imajući u vidu da je Osnovno javno tužilaštvo do sada odlučivalo da protiv Linglonga ne pokreće postupke, uz različita kreativna obrazloženja, čak i kada je inspekcija nedvosmisleno utvrdila da kompanija gradi bez potrebnih dozvola.

  Kada jedna kompanija kontinuirano krši zakone Republike Srbije i za to ima podršku najviših državnih organa, postavlja se pitanje – kome su ti zakoni onda namenjeni? – zaključila je advokatica organizacije RERI Ljubica Vukčević.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Vojvodina