• RGZ: Digitalizacija onemogućuje korupciju, zemljišne knjige prevaziđen alat

  Republički geodetski zavod (RGZ) saopštio je da su uspostavljanjem katastra nepokretnosti otvorena vrata digitalizaciji.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  RGZ: Digitalizacija onemogućuje korupciju, zemljišne knjige prevaziđen alat
  Foto: Pixabay

  Kako su naveli, digitalizacija zatvara mogućnosti za korupciju i garantuje pravnu sigurnost vlasništva nad nepokretnostima.

  Uvođenjem katastra nepokretnosti, zemljišne knjige su postale prevaziđen alat za evidenciju nepokretnosti i prava na njima. Manje od trećine teritorije Srbije bilo je pokriveno ovom evidencijom, pri čemu se polovina pretvarala da se obnova premera nikada nije ni desila.- naveo je RGZ.

  Kako je istaknuto, „odluka o napuštanju zemljišne knjige i prelasku na katastar nepokretnosti proizilazi iz pravne nesigurnosti i nefunkcionalnosti sistema zemljišne knjige, kao i tehničke neopremljenosti i nekompletnosti sistema, pri čemu je neažurnost bila najmanji problem“.

  Iako su u praksi prevaziđene, zemljišne knjige i dalje imaju svoje zagovornike koji vode bitku protiv digitalizacije iz očigledne nostalgije za koruptivnim praksama“, istakao je RGZ.

  Ukazuje se da se „u Arhivu RGZ-a čuvaju dokumenti stari i po nekoliko decenija i vekova, među kojima su i zemljišne knjige“, kao i da „nova zgrada Arhiva predstavlja simbol posvećenosti očuvanju naše istorije i nasleđa kroz moderno opremljen arhivski depo“.

   

   

   

   

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Napadnit novinar Radara Vuk Cvijić

  Vuk Z. Cvijić, novinar Radara, fizički je napadnut danas na ulici u centru Beograda. Njega je pesnicom u glavu udario urednik Srpskog telegrafa Milan Lađević kojeg je sreo u Kosovskoj […]