• Rok za predaju izbornih lista za pokrajinske izbore samo devet dana

  Učesnici na pokrajinskim izborima imaju rok od samo devet dana, do 26. novembra u ponoć, da podnesu izborne liste sa overenim izjavama podrške građana.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Rok za predaju izbornih lista za pokrajinske izbore samo devet dana

  Pokrajinska izborna komisija objavila je detaljan rokovnik svih izbornih radnji za predstojeće vanredne pokrajinske izbore, zakazane za 17. decembar.

  Obrasci za podnošenje izbornih lista već su objavljeni i to u četvrtak popodne. Odmah nakon što su objavljeni i postali dostupni, prvi su ih preuzeli članovi SNS, koji su odmah krenuli sa prikupljanjem potpisa i u kratkom roku predali overene izjave.

  Kako navodi 021.rs, čim se preda izborna lista, PIK ima rok od 48 sati da istu proglasi, odbaci ili da naloži podnosiocima da uklone nedostatke.

  Podnosioci će potom imati 48 sati da uklone bilo kakve nedostatke i podnesu ispravljenu izbornu listu, a potom će PIK u roku od 24 sata proglasiti ili odbiti da proglasi ispravljenu izbornu listu.

   Kandidati mogu da povuku izborne liste do dana utvrđivanja zbirne izborne liste, što će se najkasnije dogoditi 1. decembra.

  Biračka mesta će biti određena i objavljena najkasnije 26. novembra.

  Građani imaju rok do 1. decembra da opštinskoj ili gradskoj upravi podnesu zahtev za upis u birački spisak, odnosno za neku promenu.

  Kad je reč o kontroli i posmatračima izbornog procesa, prijave za posmatranje rada organa za domaće posmatrače su najkasnije do 9. decembra, a za međunarodne organizacije do 6. decembra.

  Raspušten pokrajinski parlament, Vojvođani će birati novu vlast

  Pozivi za glasanje građanima bi trebalo da stignu građanima najkasnije do 11. decembra.

   Biračka mesta biće tog 17. decembra otvorena u 7 časova, a zatvorena u 20 časova. Birači koji nisu u mogućnosti da glasaju na biračkom mestu usled teške bolesti, starosti ili invaliditeta treba da obaveste birački odbor, preko lokalne izborne komisije, da žele da glasaju van biračkog mesta 72 sata pre dana glasanja (počev od 14. decembra), a najkasnije do 11 časova tog 17. decembra.

  Izborna tišina počinje 14. decembra u ponoć i traje do zatvaranja biračkih mesta 17. decembra u 20 časova.

   Rezultati pokrajinskih izbora utvrđuju se i dostavljaju izbornoj komisiji do 18. decembra u 8 sati, odnosno 12 časova od zatvaranja biračkih mesta.

  Glasanje može da se poništi na nekom biračkom mestu bez odlaganja, a najkasnije 21. decembra u 20 časova. Novo glasanje biće u roku od 10 dana od rešenja o ponovnom glasanju.

  Preliminarni rezultati saopštavaju se u roku od 24 sata od zatvaranja biračkih mesta. Ukupni izveštaj o rezultatima pokrajinskih izbora objavljuju se u roku od 96 sati od prijema svih zbirnih izveštaja o rezultatima glasanja.

  Novi mandati dodeljuju se u roku od 10 dana od objave konačnih rezultata izbora.

  Rokovnik svih radnji dostupan je na sajtu PIK.

   

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Izbori 2024