• SafeJournalists i MFRR: Fizičko obračunavanje sa novinarima se mora sankcionisati

  Safe Journalists mreža i platforma Media Freedom Rapid Response najoštrije su osudili ponašanje lokalnih vlasti u Inđiji, koji su nasilno udaljili novinarku Vericu Marinčić iz zgrade opštine i sprečili je da radi svoj posao.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  SafeJournalists i MFRR: Fizičko obračunavanje sa novinarima se mora sankcionisati
  Foto.N1 prinstcreen)

  U saopštenju se apeluje na nadležne organe „da istraže ovaj incident u kome su povređena prava novinarke“.

  Novinarka portala IN Medija iz Inđije Verica Marinčić izbačena je iz zgrade opštine Inđija jer nije bila na spisku za praćenje konferencije povodom protesta meštana protiv ukidanja železničke stanice.

  Na snimku koji je objavila televizija N1 vidi se kako pripadnik obezbeđenja primenom fizičke sile izbacuje novinarku iz zgrade“, navodi se u saopštenju.

  Verica Marinčić, dodaje se, „kaže da je došla da isprati protest koji je najavljen ranije i kada je videla da inđijski novinari ulaze u zgradu krenula je za njima, ali ju je na ulazu dočekao šef kabineta predsednika opštine koji joj je rekao da ne može da ide na konferenciju“.

  Uzela sam telefon da snimim to što mi govori i on me je uhvatio za levu nadlakticu jer mi je u toj ruci bio telefon i stegao me ne bi li mi telefon ispao iz ruke. Pošto nisam htela da pustim, on mi je oteo telefon. Kada je video da sve to snima novinarka sa N1, onda se povukao. Posle je izašao čovek iz obezbeđenja koji je počeo da me gura da izađem napolje, navela je Verica Marinčić.

  Ceo slučaj prijavljen je nadležnim organima“, piše u saopštenju.

  Safe Journalists mreža i platforma Media Freedom Rapid Response pozvali su državu „da hitno pošalje poruku da je ovakvo ponašanje neprihvatljivo i da osudi ovakav odnos prema novinarima“.

  Organizacije takođe apeluju na javne funkcionere i političare da se uzdrže od napada na medije u Srbiji, jer njihova retorika podstiče pojedince da kasnije prete medijima i medijskim radnicima.

  Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana. – zaključuje se u saopštenju.

   

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Inđija

  Stanje sa rezervama krvi nepromenjivo – na minimumu

  Crveni krst Inđija i Zavod za transfuziju krvi Vojvodine sutra od 8 do 11 sati u inđijskom Domu zdravlja sprovešće još jednu redovnu akciju dobrovoljnog davalaštva krvi. Svi koji se odazovu […]

  Prodajna cena Energo Zelene sa 10,6 na 5,3 miliona evra

  Firmu za preradu životinjskog otpada iz Inđije država nije uspela da proda za 10,6 miliona evra, iako je zbog kršenja sopstvenih propisa, presudom međunarodne arbitraže, morala da je otkupi od […]

  Inđija sutra obeležava gradsku slavu

  Ove godine gradska slava Duhovi praznuje se 23. juna u Inđiji, dan ranije meštani Maradika obeležiće slavu dok beščani Duhove obeležavaju u ponedeljak 24. […]