• Sindikat prosvetara: Ocene su najčešći povod nasilja nad nastavnicima, zato ih od septembra ukidamo

  Članovi Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Srbije (NSPRS) odlučili su da u sledećoj školskoj godini ne upisuju ocene u es-dnevnik.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Sindikat prosvetara: Ocene su najčešći povod nasilja nad nastavnicima, zato ih od septembra ukidamo

  Ovu akciju NSPRS naziva „beli štrajk“, a navodi da je reč o meri odbrane nastavnika u situaciji kada ih propisi i nadležne institucije ne štite dovoljno od „nabujalog nasilja“.

   –Ocene su najčešći povod verbalnog i fizičkog nasilja nad zaposlenima u obrazovanju, pa ćemo ih ukinuti dok ne budemo zaštićeni na bolji način.- ističe NSPRS u saopštenju koje prenosi 021.rs.

  Oni podsećaju na predlog koji su uputili Ministarstvu prosvete još 2022. godine, nakon nasilja nad nastavnicom u Trsteniku.

  Još od tada, sindikati traže izmenu Krivičnog zakonika, odnosno definisanje novih krivičnih dela i sankcija u vezi sa nasiljem u školi, kao i uvođenje suspenzije s nastave učenika koji ponavljaju negativno ponašanje i ukidanje anonimnih prijava prosvetnim inspekcijama.

  Zahtevane izmene Krivičnog zakonika su najavljene, ali tek krajem godine. Nema potrebe za tolikim otezanjem kada je u pitanju urgentni problem kao što je nasilje u školama. Videli smo na primeru ekspresne izmene Zakona o lokalnim izborima kako vlast može brzo da izmeni zakon, kada to zaista želi. – ističe NSPRS.

  Sindikat dodaje da je suspenzija učenika iz nastave nakon njihovog zahteva uvrštena u propise, ali na takav način da je u praksi nesprovodiva ili više na teret nastavnika nego suspendovanog učenika.

  Ukidanje anonimih prijava prosvetnoj inspekciji je ukidanje pritiska na nastavnike zbog ocena kojima učenici i roditelji nisu zadovoljni. Prosvetna inspekcija mora da zna ko je prijavljivač i da ima mogućnost da ne sprovodi postupak ako se radi o učestalom prijavljivanju istog nastavnika od strane istog lica ili o prijavljivanju nastavnika koji je već višestruko kontrolisan, bez utvrđenih nepravilnosti u njegovom radu. – objašnjava NSPRS.

  Tek kada ova tri predloga budu prihvaćena i u potpunosti implementirana u propise, ocene će ponovo biti upisivane u es-dnevnik.

  NSPRS poziva sve nastavnike da se pridruže akciji „beli štrajk“ od 1. septembra, kako bi se prosvetni radnici što efikasnije zaštitili od nasilja, i da kako bi izvršili snažan pritisak na donosioce odluka da ih zaštite odgovarajućim izmenama propisa.

  Sindikat očekuje i podršku i najšire javnosti, koja „nesumnjivo želi da škole ponovo budu mirna i bezbedna mesta za sve“.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Poskupljuje pretplata za RTV i RTS

  Većinom od devet glasova danas je na sednici Odbora za kulturu i informisanje u Skupštini Srbije usvojen predlog izmene zakona o naplati takse za javni […]