• Širom Srbije i sveta se obeležava Međunarodni dan žena

  Međunarodni dan žena – 8. mart, obeležava se danas u Srbiji sa više manifestacija.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Širom Srbije i sveta se obeležava Međunarodni dan žena
  Foto: Pixabay

  U Privrednoj komori Srbije biće organizovana završna konferencija kampanje „Unapredi rodnu ravnopravnost“, a u prostoru „Miljenko Dereta“, Akademija ženskog liderstva priređuje susret devojaka iz škola, kao i liderki i žena iz Akademije.

  Na beogradskom Trgu Slavija najavljen je početak protestnog marša „Uvek na prvoj liniji“ u organizaciji neformalne mreže feminističkih i ženskih grupa i nezavisnih aktivistkinja, kao i povorka do Trga Republike. Počinje u 17.30 sati.

  U Etnografskom muzeju, na svečanosti „Ladies First – Nagrada Dobrila“, šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žofre će uručiti Dobrili Vasiljević Smiljanić nagradu i plaketu za životno delo – osnaživanja žena u selima Zlatibora.

  Najavljena je i onlajn panel-diskusija roditeljskog portala „Bebac“ o položaju majki u društvu i problemima sa kojima se susreću.

  Međunarodni dan žena, 8. mart obeležava se i širom sveta.

  Kao deo borbe za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena ustanovljen je u znak sećanja na demonstracije američkih radnica u Čikagu 1909. godine i njujorški marš više od 15.000 žena koje su tražile kraće radno vreme, bolje plate i pravo glasa.

  Generalna skupština UN je 1977. godine rezolucijom proglasila 8. mart Danom ženskih prava i međunarodnog mira.

  Prva proslava Dana žena u Srbiji održana je 1914. godine.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija