• Skup podrške Dinku Gruhonjiću: Da se okreče preteći grafiti

  Nezavisno društvo novinara Vojvodine danas, 22. marta organizovaće javnu akciju krečenja pretećih grafita ispisanih u ulazu zgrade u kojoj s porodicom živi programski direktor NDNV Dinko Gruhonjić.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Skup podrške Dinku Gruhonjiću: Da se okreče preteći grafiti
  Foto: NDNV

  Kako navode, akciju će organizovati uz podršku kolega novinara, medijskih radnika i partnerskih nevladinih organizacija.

  Prinuđeni smo na samoodbranu, jer niko od odgovornih za pretnje smrću, podstrekivanje i huškanje na nasilje nije procesuiran, niti se iko od zvaničnika i institucija oglasio i osudio pozive linč. – saopštio je NDNV.

  To novinarsko udruženje navelo je da tom akcijom želi da poruči da ne pristaje na „normalizaciju nenormalnog“ i da će nastaviti da štiti interes javnosti, čak i ako u toj borbi budu usamljeni i marginalizovani.

  Želimo da poručimo i da nas fašisti neće ućutkati. Novinarstva ima samo ako informiše, kontroliše, razotkriva i kritikuje. Bez takvog novinarstva nema slobodnog društva ni ljudskih prava. – saopštio je NDNV.

  akcija počinje u 18 časova u Balzakovoj 45., u Novom Sadu

  Podsetimo, kraj ulaznih vrata zgrade u kojoj živi novinar i vanredni profesor Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Dinko Gruhonjić jutros je osvanuo grafit mržnje.

   „Dinko-Šakiću za večni dom si spreman“, napisano je na zidu.

   Poruka je ispisana ćiriličnim slovima uz potpis Srpska Vojvodina. Ovaj grafit najnoviji je ispad u hajci koja danima traje zbog montiranog snimka objavljenog na društvenim mrežama u kojima, navodno, Gruhonjić veliča ustaškog zločinca Dinka Šakića.

  Kampanju vode provladini mediji i tabloidi, a uključeni su i narodni poslanici, funkcioneri vlasti, kao i studenstske organizacije.

  Profesori i asistenti Odseka za medijske studije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu oštro osuđuju pretnje koje stižu studentima i studentkinjama koji su dali javnu podršku profesoru Dinku Gruhonjiću.

  Dodaju da je njihov kolega izložen pretnjama i životno ugrožen zbog lažne kampanje koja se vodi protiv njega, a da su sada na meti i studenti novinarstva, koji su o čitavom slučaju izveštavali na studentskom portalu „Univerzitetski odjek“.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Vojvodina