• Skupština Vojvodine na čekanju jer se SNS bavi Srbijom i Beogradom: „Žrtvovana zbog toga“

  Nije poznato kada će se nastaviti konstitutivna sednica Skupštine Vojvodine koja je na pauzi od 9. februara, saznaje 021.rs.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Skupština Vojvodine na čekanju jer se SNS bavi Srbijom i Beogradom: „Žrtvovana zbog toga“
  Foto: 021.rs

  Prošlo je više od mesec dana otkako je počela sednica pokrajinskog parlamenta, i tokom proteklih nedelja nijedan akter vlasti nije dao bilo kakvu izjavu o tome kada će biti formirana vojvođanska vlast.

  Opozicija smatra da je ova situacija posledica toga što se Srpska napredna stranka prvenstveno bavi izborima u Beogradu i formiranjem Vlade Srbije.

  Kada je početkom februara započeta sednica Skupštine Vojvodine i kada su verifikovani mandati, a potom proglašena pauza, očekivalo se da će relativno brzo uslediti nastavak, jer SNS, sa partnerima iz SPS i SVM, ima više nego dovoljan broj glasova da i dalje vlada Pokrajinom. Međutim, umesto toga, usledila je tišina, i ništa se ne dešava nedeljama.

  zgleda da to neće uskoro biti rešeno, jer čak ni postojeći propisi nisu definisali rokove u kojima treba izabrati predsednika Skupštine Vojvodine, potpredsednike, i doneti druge odluke koje bi značile da je okončan proces konstituisanja.

  Iako je prema članu 82. Poslovnika o radu Skupštine Vojvodine propisano da sednica treba da se nastavi u roku od 30 dana ako je prekinuta, u sekretarijatu Skupštine Vojvodine za 021.rs navode da u ovom slučaju to ne važi, ali nisu naveli u kom roku će sednica biti nastavljena.

  Obaveštavamo Vas da nisu nastupili uslovi iz člana 82. Poslovnika o radu Skupštine APV, da bi se smatralo da je sednica Skupštine prekinuta, stoga Skupština nije obavezna rokom od 30 dana za nastavak sednice. Nakon sprovedenih konsultacija u pauzi sednice, poslanici i javnost biće blagovremeno obavešteni o njenom nastavku. Krajnji rok za izbor Pokrajinske vlade jeste 90 dana od dana konstituisanja Skupštine APV, u skladu sa Statutom APV. S tim u vezi, pre isteka navedenog roka biće izabrano i rukovodstvo Skupštine APV. – navode u sekretarijatu za 021.rs.

  Iz ovog odgovora poslatog 021.rs se može naslutiti da je Skupština Vojvodine na pauzi već mesec dana i da nema roka do kad to može da traje, ali i da nije počeo da teče rok od 90 dana za izbor Pokrajinske vlade.

  Prvi na pokrajinskoj listi opozicione koalicije „Srbija protiv nasilja“ i sada šef poslaničke grupe „Srbija centar (SRCE)-Zeleno-levi front(ZLF)-Pokret za preokret(PZP)“ Mihailo Brkić kaže za 021.rs da proteklih nedelja poslanici nisu dobili ni jednu informaciju o tome kada će se nastaviti konstitutivna sednica.

  Prema njegovim rečima, evidentno je da postoji pravni vakuum jer ni Statut ni Poslovnik nisu definisali rokove i pravila šta ako se proglasi pauza odmah po verifikaciji mandata.

  On dodaje da je iz svega što se dešava više nego jasno da naprednjacima Vojvodina nije važna i da se bave Srbijom, kao i izborima u Beogradu.

  Njihov fokus je na konstituisanju republičke skupštine kako bi stekli uslove za ponavljanje izbora u Beogradu. Zbog toga su svi ostali nivoi vlasti žrtvovani. Očigledno je da oni moraju prvo da srede svoje unutrašnje odnose da bi mogli nekome posle da dodele mesta u Vojvodini. To ima samo veze sa njihovim unutrašnjim partijskim dogovorima, a ne sa voljom građana. – priča Brkić.

  Podsetimo, konstitutivna sednica, odnosno samo zasedanje 9. februara, pauzirano je posle usvajanja izveštaja o sprovedenim izborima, čime su formalno novim poslanicima potvrđeni mandati. Zasedanje sveukupno nije trajalo ni sat vremena. Sednicom je predsedavao najstariji poslanik Miroslav Španović iz PUPS-a.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Vojvodina