• Slankamenački Vinogradi: Jednom nedeljno, sat vremena meštanima dele pijaću vodu, ostale dane česma pod ključem

  Meštani Slankamenačkih Vinograda pijaću vodu dobijaju nedeljom sa creva iz toaleta koji se nalazi u sklopu škole. Voda stoji pod ključem, nedeljom od 11 do 11:30 ko dođe u školsko dvorište može da sipa vodu za piće, ko zakasni čeka narednu nedelju. Ovo selo nema vodovod.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Slankamenački Vinogradi: Jednom nedeljno, sat vremena meštanima dele pijaću vodu, ostale dane česma pod ključem
  Foto: IN Medija

  Slankamenački Vinogradi, selo inđijske opštine sa pretežno slovačkim stanovništvom broji našto manje od 250 stanovnika, školu pohađa 4 đaka.  U ovom selu glasa 212 birača, selo ima crkvu, jednu prodavnicu i zgradu u kojoj se nalazi ambulanta koja radi četvrtkom par sati, škola koju pohađa 4 đaka, Slovačko kulturno umetničko društvo „Vinogradi“ i pošta.

  Od 1948 godine do danas broj stanovnika u ovom selu konstantno opada zbog neuslovnih prilika za život. Najveći problem je vodovod, koji još uvek nije došao do Slankamenačkih Vinograda iako je prošao mimo njih prema vinariji „Šapat“.

  U ovom selu je Slovačka zajednica finansirala je kopanje atarskog bunara na dubini od oko 170 metara, na usluzi je meštanima ali samo jednom u nedelji po sat vremena. Ostalih dana je pod ključem česma sa koje meštani sipaju vodu.

  Slankamenački Vinogradi 7. jul 2024. vreme dozvoljenog sipanja pijaće vode
  Slankamenački Vinogradi 7. jul 2024. vreme dozvoljenog sipanja pijaće vode

  Foto: IN Medija

  Meštani tvrde da im je rečeno ali i da je bilo primera da je česma bila dostupna svima ali su je „vandali rušili“ ili puštali vodu da teče. Jedini ključ koji otvara vrata ka pijaćoj vodi nalazi se kod jednog od meštana i on je zadužen da deli vodu nedeljom u određeno vreme. Međutim, ni to se ne dešava pa seljani sami između sebe biraju onog ko će po ključ otići i biti sat vremena odgovoran za sipanje vode.

  Toalet iz kog je provučeno crevo, je oronuo prostor pun buđi, polu urušen, zapušten i nehigijenski u takvom ambijentu meštani dobijaju pijaću vodu i nakon toga „izvor“ se zatvara do iduće nedelje.

  -Da nemamo prodavnicu, svi bi se odselili, ona nam je sve. Ako i pofali pijaće vode mi kupimo, vikendaši donesu iz Stare Pazove. Ali ljudi koji žive ovde, nemaju u 21 veku gradski vodovod. Obećavaju od izbora do izbora, sramota. – kaže jedan od meštana u redu za vodu.

  Vikendaši, koji pretežno žive u Staroj Pazovi kažu da su nekoliko puta pokretali pitanje pijaće vode i izgrandnje vodovoda, dobijali su samo obećanja od predstavnika Mesne zajednice da bi nakon ovih, poslednjih izbora odgovor dobili „ništa od vode dok se ne konstituiše lokalni parlament“.

  -Mi ovde plaćamo porez, zauzeli smo se i da održavamo deo puta, da zakrpimop rupe, počistimo sneg jer to ovde niko ne radi. Prevoz autobuski je katastrofalan, ili ne dođe ili ostavi decu na ulazu u selo, dešavalo se da decu napadnu psi dok pešače do kuće sa početka sela. A najveći problem je voda, pijaća. –  kaže J.K.

  Foto: IN Medija

  Oni napomilju da svako domaćinstvo ima bunar ili cisterne koje im pune vodom, bunarsku vodu nose često na analize i ona nije za piće praktično je tehnička voda u koju moraju da dodaju hlor da bi je koristili. Ovu koju kupuju u cisternama, svakako ne piju jer ne znaju gde je točena i koji joj je kvalitet i ispravnost.

  -I ovu koju dobijamo da točimo u balone jednom nedeljno na sat vremena, i to nismo sigurni kakva je za piće ali poijemo. Nikom se ništa nije desilo do sad, pa je pijemo. – komentariše stariji čovek koji čeka svoj red za vodu.

  U Viber grupi „Slankamenački Vinogradi“ meštani i vikendaši su dobili informaciju da tema vodovoda čeka konstituisanje lokalnog parlamenta „a onda imate i opoziciju“ pa ko je za koga glasao neka lobira.

  Osim problema sa vodosnabdevanjem meštani ovog sela nemaju redovan prevoz, ambulanta radi par sati svakog četvrtka, putne prilaze održavaju sami čisteći sneg, zatrpavajući udarne rupe ili košenjem putnog pojasa. Zaključuju Vinograđani da su ih svi zaboravili.

   

   

   

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Inđija

  Gašić zakazao prvu sednicu Opštinskog veća

  Predsednik Opštine Inđija, Marko Gašić zakazao je prvu sednicu Opštinskog veća na kojoj će novi većnici dobiti svoja zaduženja za naredne četiri godine. […]

  Inđija: Subvencije za samozapošljavanje

  U skladu sa Akcionim planom zapošljavanja opštine Inđija za period od 2024. do 2026. godine, Nacionalna služba za zapošljavanje i Opština Inđija, raspisali su javne pozive za učešće […]