• Sledeći ponedeljak protest Čortanovčana u Beogradu

  Danas je održan još jedan miran protest meštana Čortanovaca ispred zgrade Opštine Inđija. Ovog puta Čortanovčani su predstavili potencijale sela dok je protest obezbeđivalo 5 pripadnika policije. Organizatori su sledeći protest zakazali za ponedeljak 18.mart ispred Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Sledeći ponedeljak protest Čortanovčana u Beogradu

  Čortanovčani su i danas u 11 sati ispred zgrade opštine iskoristili svoje pravo da pokažu nezadovoljstvo uslovima života u ovom selu. Jedan od niza problema u ovom selu je gašenje voznog stajališta prilikom rekonstrukcije pruge Beograd – Novi Sad. U nizu akcija u kojima ih je podržao pokret Kreni promeni, pored prikupljanja peticije i predavanje iste, zborova građana u selu kao i radnih akcija čišćenja nefunkcionalne stanice, danas su predstavili selo.

  Za građanime Inđije i činovnike u zgradi Opštine Inđija oni su danas promovisali Čortanovce kroz postavku, gde su podsetili na festivale i manifestacije koje se u ovom selu održavaju dugi niz godina. Čortanovčanke su pripremile trpezu koja je vezana za Čortanovce a muškarci su poneli vino i rakiju napravljeni od voća iz Čortanovačkih voćnjaka i vinograda.

  Meštani su potvrdili da obećani prevoz nije saopbraćao, da je situacija nepromenjena kao i da svoju borbu dalje nastavljaju protestima ispred resornog ministarstva u ponedeljak 18.marta.

  Šta nude Čortanovci

  Šekspir festival – Šekspir festival predstavlja savremene svetske produkcije prema delima Vilijama Šekspira u svim formama izvođačkih umetnosti – pozorištu, igri, muzici.

  Šekspir festival je krajem 2021. godine dobio priznanje Pokrajinske vlade „Najbolje iz Vojvodine“ kao jedna od najznačajnijih pokrajinskih manifestacija sa aspekta međunarodne promocije Vojvodine i Srbije.

  Pravo na nošenje prestižnog znaka “Najbolje iz Vojvodine” dobilo je 18 korisnika kao potvrdu kvaliteta u kategorijama proizvoda, programa, manifestacija i usluga.

  Ovo nije prvo priznanje koje je ovaj festival dobio, naime 2014. godine, prema listi Agencije Beta proglašen za jedan od deset najznačajnijih događaja u kulturi Srbije , dok je Evropska mreža festivala 2020. godine zvanično je uvrstila ovu manifestaciju na listu najznačajnijih na Starom kontinentu.

  Dunavske čarolije – Na obali Dunava u Čortanovcima, održava se manifestacija „Dunavske čarolije“. Brojne sportske discipline i aktivnosti kao što su trčanje, biciklizam, orijentiring, skokovi u vodu, pešačenje samo su deo programa manifestacije namenjene, pre svega,Prošle godine je u okviru ove manifestacije obeleženo i 70 godina planinarskog doma “Kozarica”.

  Fruška gora Wine Show -manifestaciju koja slavi vinsku kulturu Vojvodine, održava se u Vili Stanković. Ova manifestacija promoviše turizam u vojvodini, naročito vinski. U sklopu ovog festivala

  Tvrđava teatar – manifestacija koja se do 2014. godine oražavala u Smederevu “preseljena” je u Čortanovce. Bez znanja Saveta festivala, organizatori su onemogućeni  da nastave sa radom u Smederevskoj tvrđavi. Festival „Tvrđava teatar“ je postao Festival-izbeglica.

  – Izbor je pao na Vilu Stanković. Prvo zato što je to zdanje prirodno izdvojeno iz gradske buke i koje svojim arhitektonskim izgledom daje mogućnost za različite kombinacije izvođačkog prostora. Drugo, zato što je Vila Stanković nedavnim Šekspir Festivalom već promovisana u vrhunsku ambijentalnu pozornicu.” – napisala je 2014. godine Vida Ognjenović.

   

   

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Inđija

  Stanje sa rezervama krvi nepromenjivo – na minimumu

  Crveni krst Inđija i Zavod za transfuziju krvi Vojvodine sutra od 8 do 11 sati u inđijskom Domu zdravlja sprovešće još jednu redovnu akciju dobrovoljnog davalaštva krvi. Svi koji se odazovu […]

  Prodajna cena Energo Zelene sa 10,6 na 5,3 miliona evra

  Firmu za preradu životinjskog otpada iz Inđije država nije uspela da proda za 10,6 miliona evra, iako je zbog kršenja sopstvenih propisa, presudom međunarodne arbitraže, morala da je otkupi od […]

  Inđija sutra obeležava gradsku slavu

  Ove godine gradska slava Duhovi praznuje se 23. juna u Inđiji, dan ranije meštani Maradika obeležiće slavu dok beščani Duhove obeležavaju u ponedeljak 24. […]