• Socijalna pomoć povećana za 229 dinara

  Novčana socijalna pomoć za pojedinca (odnosno nosioca prava u porodici) će biti 11.674 dinara, za 229 dinara više nego u prethodnom polugodištu.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Socijalna pomoć povećana za 229 dinara

  Nova ekonomija piše da će to biti osnovica za utvrđivanje socijalne pomoći u narednih šest meseci, od 1. aprila do 1. oktobra, vidi se iz rešenja objavljenog u Službenom glasniku.

  Za svaku narednu osobu u porodici, novčana socijalna pomoć će u tom periodu iznosisti 5.837 dinara, a za dete do 18 godina starosti – 3.502 dinara.

  Za ovako utvrđenom osnovicom, koja iznosi 11.674 dinara, iznos novčane socijalne pomći za tročlanu porodicu iznosio bi 21.013 dinara.

  Međutim, u slučaju da neko od članova domaćinstva ostvaruje bilo kakav prihod, on se oduzima od utvrđene socijalne pomoći, pa se kao novčana socijalna pomoć isplaćuje razlika.

  Na primer, ako neko od članova te tročlane porodice ostvaruje neki prihod od 6.000 dinara mesečno, porodici će kao novčana socijalna pomoć biti isplaćeno 15.013 dinara (21.013 dinara minus 6.000 dinara).

  Prema Zakonu o socijalnoj zaštiti, osnovica za utvrđivanje novčane socijalne pomoći usklađuje se sa indeksom potrošačkih cena u prethodnih šest meseci, na osnovu statističkih podataka, dva puta godišnje, 1. aprila i 1. oktobra.

  Prema zakonu, iznos novčane socijalne pomoći određuje se prema sledećoj skali: za pojedinca, odnosno nosioca prava u porodici u visini osnovice 1, za svaku narednu odraslu osobu u porodici – od visine osnovice 0,5 i za dete do 18 godina – od visine osnovice 0,3.

  Pravo na novčanu socijalnu pomoć pripada pojedincu, odnosno porodici, koji svojim radom, prihodima od imovine ili iz drugih izvora ostvaruju prihod manji od iznosa novčane socijalne pomoći, na osnovu Zakona o socijalnoj zaštiti.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Napadnit novinar Radara Vuk Cvijić

  Vuk Z. Cvijić, novinar Radara, fizički je napadnut danas na ulici u centru Beograda. Njega je pesnicom u glavu udario urednik Srpskog telegrafa Milan Lađević kojeg je sreo u Kosovskoj […]