• Srbija se kreditno zadužuje sa 42 milijarde dinara za izgradnju Nacionalnog fudbalskog stadiona

  Država Srbija uzeće kredit od 42 milijarde dinara (oko 358,8 miliona evra) kod Banke Poštanska štedionica za izgradnju Nacionalnog fudbalskog stadiona sa pristupnim saobraćajnicama.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Srbija se kreditno zadužuje sa 42 milijarde dinara za izgradnju Nacionalnog fudbalskog stadiona
  Foto: Printscreen/skok u budućnost

  Izvođač radova na izgradnji stadiona u Surčinu je kineska kompanija Power China, piše Nova ekonomija.

  Ovi podaci nalaze se u predlogu zakona kojim Narodna skupština treba da odobri ovo finansiranje, a koji se nalazi u skupštinskoj proceduri.

  Zaduživanje se, kako piše, vrši na osnovu Ugovora o dugoročnom investicionom kreditu koji je potpisan 25. juna između Srbije i Banke Poštanska štedionica.

   U pitanju je dinarski kredit, a Srbija će se zadužiti po kamati u visini tromesečnog belibora plus fiksna marža od 2,9 odsto godišnje.

   Rok vraćanja kredita je 11 godina, uz grejs period od tri godine.

  Vlada Srbije je zaključkom od 11. maja projekat izgradnje urbane infrastrukture i Nacionalnog stadiona sa pristupnim saobraćajnicama proglasila projektom od posebnog značaja za Srbiju.

   Uzimajući u obzir uspešnu dosadašnju saradnju sa kompanijom Power Construction Corporation of China Ltd, Vlada je preko Ministarstva finansija 27. aprila 2023. godine potpisala Sporazum o saradnji u vezi sa realizacijom i finansiranjem pripremnih projektantskih radova za Projekat Izgradnje urbane infrastrukture i nacionalnog stadiona sa pristupnim saobraćajnicama.- piše u predlogu zakona.

   Radovi obuhvataju projektovanje, nabavku i izgradnju Nacionalnog fudbalskog stadiona sa 52.000 mesta, sa pripadajućim parkingom, opremom i drugim pratećim objektima u funkciji stadiona.

  Srbija se prošle jeseni već zadužila kod Poštanske štedionice i Unikredit banke za izgradnju linijske infrastrukture do Nacionalnog stadiona. Kod obe ove banke Srbija će moći da povuče po 11,2 milijarde dinara, odnosno 24 milijarde dinara ukupno (oko 190 miliona evra).

  Od iznosa koji je ugovorila sa Poštanskom štedionicom do kraja marta ove godine Srbija je povukla oko 8,2 milijarde dinara, dok do kraja tog meseca nije povlačila sredstva ugovorena sa Unikredit bankom.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Poskupljuje pretplata za RTV i RTS

  Većinom od devet glasova danas je na sednici Odbora za kulturu i informisanje u Skupštini Srbije usvojen predlog izmene zakona o naplati takse za javni […]