• Srbija se zadužila 1,5 milijardi dolara: Evo za koje projekte

  Srbija se na međunarodnom finansijskom tržištu zadužila za dodatnih 1,5 milijardi dolara, emisijom desetogodišnjih dolarskih održivih ESG evroobveznica.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Srbija se zadužila 1,5 milijardi dolara: Evo za koje projekte
  Foto: Pixabay

  Kako piše Nova ekonomija, novac prikupljen ovim putem biće namenjen socijalnim projektima, obrazovanju, izgradnji metroa kao i pruge na severu zemlje, saopštilo je Ministarstvo finansija.

  Ministarstvo dodaje da su obveznice emitovane po kuponskoj stopi od šest odsto u dolarima, a da je nakon ove transakcije obezbeđena kamata od 4,754 odsto, „pri čemu je ostvarena ušteda od skoro jednog procentnog poena u odnosu na to da su obveznice emitovane u evrima“.

  Prodate su hartije u ukupnom dok je tražnja investitora tokom dana bila višestruko veća – premašila je iznos od 6,5 milijardi dolara, a ministar finansija Siniša Mali saopštio je da je Srbija po prvi put na međunarodnom tržištu emitovala održive obveznice (ESG – environmental, social, governance – životna sredina, društvo i upravljanje).

  Kako je objašnjeno iz Narodne banke Srbije (NBS), kao i u slučaju prethodnih emisija dolarskih evroobveznica, a kako bi smanjila devizni i kamatni rizik, Srbija je zaključila i hedžing transakcije.

  Takvim transakcijama je obaveze po osnovu emisije dolarskih evroobveznica odmah konvertovala u obaveze u evrima.

  Time je, pored smanjenja izloženosti deviznom riziku kretanja dolara prema evru, smanjen i faktički trošak zaduživanja države, tako da on nakon hedžinga za evroobveznicu iznosi 4,75 odsto, prema saopštenju NBS

  Čemu je novac namenjen?

  Novac od zaduženja će se rasporediti po projektima: za dodelu pomoći od 20.000 evra za kupovinu prvog stana ili kuće za roditelje koji dobiju dete u tekućoj godini, zatim projekat koji se tiče kupovine seoskih kuća sa okućnicom, dalje tu je projekat „Moja prva plata“, povećanje budžeta za lečenje retkih bolesti, za završetak i opremanje bolnica, izgradnja Centra za rani razvoj dece i inkluziju…

  Kada je reč o obrazovanju, tu je i individualna podrška studentima, razvoj IT infrastrukture u obrazovnim ustanovama, izgradnja trening centra u Staroj Pazovi i Vranju.

  Za zelenu komponentu tu su projekti poput izgradnje beogradskog metroa, pruge Beograd-Budimpešta, projekti vezani za reciklažu, poboljšanje energetske efikasnosti, itd.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija