• Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas proslavljaju Uskrs

  Pravoslavni hrišćanski vernici danas obeležavaju Vaskrsenje Isusa Hrista po Julijanskom kalendaru, najveći i najstariji hrišćanski praznik, koji simbolizuje pobedu života nad smrću.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas proslavljaju Uskrs

  Pored vernika Srpske pravoslavne crkve (SPC), ovaj praznik danas obeležavaju i Antiohijska, Jerusalimska, Ruska, Gruzijska, Japanska i druge pravoslavne crkve.

  Isus Hristos je, prema jevanđeljima i verovanju, razapet u petak, subotu je preležao u grobu, a u nedelju je vaskrsao iz mrtvih i tako pobedio smrt i svim ljudima darovao večni život.

  Hrišćani veruju, da je prva osoba koja je srela vaskrslog Isusa Hrista bila Marija Magdalena, a kasnije se on ukazao i svojim učenicima.

  Vaskrs se uvek proslavlja u prvoj nedelji punog meseca posle prolećne ravnodnevice i posle jevrejske Pashe, na osnovu odluke koja je doneta na Nikejskom saboru 325. godine, koju i danas poštuju sve pravoslavne crkve.

  Po julijanskom kalendaru Vaskrs se najranije može pasti 4. aprila, a najkasnije 8. maja, dok po gregorijanskom kalendaru od 22. marta do 25. aprila, što čini Vaskrs pokretnim praznikom.

  Uskršnjim slavljem za vernike se završava Veliki post, a običaj je da vaskršnja jaja budu prvi mrsni zalogaji. Vaskršnja jaja se, prema običajima, farbaju u crveno kao simbol prolivene krvi Hristove.

  Prvo ofarbano jaje se prema narodnim običajima smatra, „čuvarkućom“, odnosno zaštitnikom kuće i zdravlja i običaj je da se čuva do narednog Vaskrsa.

  Prema verovanju, Marija Magdalena je rimskom caru Tiberiju poklonila prva jaja, kada je došla u Rim sa porukom o vaskrsenju Isusa Hrista.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp

  Tagovi:

 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Napadnit novinar Radara Vuk Cvijić

  Vuk Z. Cvijić, novinar Radara, fizički je napadnut danas na ulici u centru Beograda. Njega je pesnicom u glavu udario urednik Srpskog telegrafa Milan Lađević kojeg je sreo u Kosovskoj […]