• Šta košta inđinčane 3,5 miliona za Dan oslobođenja u Prvom svetskom ratu?

  Za obeležavanje Dana oslobođenja Inđije u prvom svetskom ratu opredeljeni budžet od 5 miliona dinara umanjen je za 1,5 miliona rebalansom budžeta opštine Inđija. I tako umanjen budžet koji je sa 5 sveden na 3,5 miliona dinara nije poznato na šta će tačno biti utrošen obzirom da se ovaj Dan obeležava sutra 8. novembra. Dan […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Šta košta inđinčane 3,5 miliona za Dan oslobođenja u Prvom svetskom ratu?

  Za obeležavanje Dana oslobođenja Inđije u prvom svetskom ratu opredeljeni budžet od 5 miliona dinara umanjen je za 1,5 miliona rebalansom budžeta opštine Inđija. I tako umanjen budžet koji je sa 5 sveden na 3,5 miliona dinara nije poznato na šta će tačno biti utrošen obzirom da se ovaj Dan obeležava sutra 8. novembra.

  Dan oslobođenja Inđije u Prvom svetskom ratu obeležava se sutra 8. novembra, za ovu opštinsku „kulturnu manifestaciju“ budžetom je opredeljenjo 5 miliona dinara da bi se rebalansom cifra umanjila na 3,5 miliona dinara.

  I pored umanjene cifre lokalna samouprava nije se oglasila o programu obeležavanja Dana oslobođenja dok je odbornicima danas kasno popodne stiglo obaveštenje da je svačana akademija planirana za sredu u 17 sati u Kulturnom centru Inđija.

   

  Dosadašnja praksa obeležavanja Dana oslobođenja je polaganje venaca  čiji je inicijator Udruženje Kraljevina Srbije a čemu su prisustvovali predstavnici lokalne samouprave, sveštenstva srpske pravoslavne crkve,  članovi SUBNOR-a, organizacije koja obeležava značajne datume iz drugog svetskog rata i partizanske tradicije.

  Iako je je proteklih godina lokalna samouprava poseban akcenat stavljala na obeležavanje Dana oslobođenja u Prvom svetskom ratu u šta je bilo uključena i manifestacija namenjena građanima, ove godine je euforija namenjena građanima je izostala. U jeku izborne kampanje sećanje na žrtve Prvog svetsog rata su stavljene u drugi plan bar što se tiče dela predviđenog za inđinčane.

  Ovaj datum je 2018. godine obeležen programom na kom je učestvovalo 1300 đaka iz inđijske opštine predstavljajući 1300 kaplara.

  Te 2018. godine na stogodišnjicu oslobođenja svečanu povorku predvodila su dva „oficira kraljevske vojske“ na konjima a iza njih pobednički vod vojnika koji su nosili replike zastava iz Prvog i Drugog srpskog ustanka, Balkanskih ratova i Prvog svetskog rata. Poseban adrenalin dali su pripadnici policijskog orkestra nastupajući sa svečanom muzikom i marševima.

  Na Dan oslobođenja Inđije u Prvom svetskom ratu 2021. godine, svečano je otkriven spomenik NJ.V. Кraljice Marije u parku koji nosi ime kraljice. Predrag Marković, član Кrunskog saveta, prisustvovao je događaju kao izaslanik NJ.К.V. Prestolonaslednika Aleksandra i pročitao pismo Njegovog Visočanstva.

  Vladimir Gak, predsednik opštine Inđija, u svom pozivu NJ.К.V. Prestolonasledniku Aleksandru napisao je da je „Opština Inđija veoma posvećena čuvanju sećanja na događaje i srpske istorijske ličnosti koji su svojim delima pokazale veliku ljubav prema otadžbini“.

  Prošle 2022. godine u pešačkoj zoni povodom Dana oslobođenja u Prvom svetskom ratu, Prva brigada kopnene Vojske Srbije promovisala je vojni poziv. Ovom događaju je trebao da prisustvuje i tadašnji minister vojni Miloš Vučević koji se nije došao.

  Tradicionalno su položeni venaci na spomenik Milunki Savić a zatim i na spomenicima kralju Petru I Кarađorđeviću i kraljici Mariji Кarađorđević. Obeležavanje ovog datuma zvanično je završeno svečanom akademijom u Kulturnom centru Inđija.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Inđija

  Još jedna humanitarna akcija za Ljiljanu Kukić

  Humanitarna akcija prikupljanja novca za lečenje Ljiljane Kukić biće organizovana u subotu 20. aprila u inđijskom šetalištu od 8 do 13 sati. Ovog puta novac će biti prikupljan na humanitarnom […]