• Stočar iz Kovilja: Ne dopuštaju mi da prevezem svoje konje i goveda sa Krčedinske ade

  Stočar iz Kovilja Milenko Plavšić izjavio je da mu ne dozvoljavaju da preveze svoje konje i goveda sa Krčedinske ade na Dunavu na kopno.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Stočar iz Kovilja: Ne dopuštaju mi da prevezem svoje konje i goveda sa Krčedinske ade
  Foto: Screenshot (Instagram/192_rs)

  Rekao je da će životinje u suprotnom uginuti jer nemaju mogućnost za ispašu i jer je vodostaj Dunava visok.

  Plavšić je agenciji Beta rekao da je do 2018. godine sve bilo bez problema, da su konji i goveda boravili na Krčedinskoj adi na zemljištu koje je njegovo, a da su posle toga počeli problemi koje je izazvao funkcioner Srpske napredne stranke iz okoline Inđije, sa „svojim ljudima“.

  Dodao je da mu od 2018. godine do danas razni ljudi kradu sa Krčedinske ade krave, junad, telad, konje i naveo da je bio „stotinu puta na policiji“, ali da nije bilo nikakvog efekta.

  Išao je sinovac 15. decembra, išao sam ja 31. decembra da prevezemo stoku, ali nam ne daju. Moje krave ja ne mogu da isteram. I skelu kojom sam prevozio stoku su mi uzeli. – rekao je Plavšić.

  Milenko Plavšić je stočar koji se, između ostalog, bavi uzgojem podolskih goveda, koja je stara i danas retka rasa prepoznatljiva po velikim rogovima u obliku lire, raspona i do metar i po, sa crnim repom.

  Krčedinska ada je jedno od najvećih prirodnih dunavskih ostrva, koje je nastalo pomeranjem toka Dunava na jug, kada je presekao sopstveni meandar i formirao ostrvo.

  Ada se proteže preko puta Krčedina, sela u Sremu, u opštini Inđija. Sa južne strane ade je glavni tok Dunava a sa severa je stari tok koji se naziva Dunavac.

  Površina Krčedinske ade je 8,8 kvadratnih kilometara, a njen suvi deo varira u zavisnosti od visine vodostaja Dunava.

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  Krčedin

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Inđija