• Svaka osma žena u Srbiji oboli od raka dojke

  Mart je mesec kada se mnogobrojnim aktivnostima obeležava 20. mart – Nacionalni dan borbe protiv raka dojke. Svaka osma žena u Srbiji, godišnje oboli od raka dojke. A ststistika pokazuje da godišnje oboli 4.500 žena od ove bolesti.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Svaka osma žena u Srbiji oboli od raka dojke

  Obeležavanjem ovog datuma se skreće pažnja javnosti na raspostranjenost bolesti i na podizanje svesti žena o značaju preventivnih pregleda u ranom otkrivanju bolesti. Кada se otkrije na vreme, rak dojke je izlečiv u preko 90% slučajeva. Samim načinom lečenja, koje je kraće i efikasnije, podiže se kvalitet života obolelih i lečenih žena, saopštava Dom zdravlja „dr Milorad Mika Pavlović“

  Preporuke:

  • Obavite samopregled dojki jednom mesečno
  • Uradite preventivni klinički pregled kod lekara jednom godišnje
  • Uradite ultrazvučni pregled dojki po preporuci lekara
  • Uradite mamografiju do 50. godine jednom, posle 50. godine svake dve godine obavezno.

  Faktori koji smanjuju rizik od dobijanja raka dojke su: nepušenje, neizlaganje duvanskom dimu i nataloženom duvanskom aerosolu; uzdržavanje od upotrebe alkohola; pravilna ishrana (kalorijski unos u ravnoteži sa kalorijskim rashodom, manje životinjskih masti, više povrća, voća i vode); redovna fizička aktivnost (30 minuta dnevno ili 150 minuta nedeljno); poznavanje tehnika suočavanja sa stresom i njegovog prevladavanja; planiranje prvog porođaja pre 30. godine; dojenje dece – isključivo dojenje do 6 meseci a sa dohranom 12-18 meseci; veća opreznost potrebna je kod žena sa naslednom komponentom, starijih od 50 godina, gojaznih, koje nisu rađale ili nisu dojile, koje su dugo uzimale hormonsku supstitucionu terapiju, ranije imale menarhu a kasnije ušle u menopauzu i koje ne idu redovno kod ginekologa ili na sistematske preglede.

  Foto: Dom zdravlja „dr Milorad Mika Pavlović“

  Rak dojke predstavlja vodeći uzrok obolevanja i umiranja od malignih bolesti u ženskoj populaciji širom sveta. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u svetu se godišnje registruje skoro 1.700.000 obolelih žena, dok od iste bolesti svake godine umre preko pola miliona njih. Prema najnovijim procenama SZO i Međunarodne agencije za istraživanje raka, samo u Evropi je obolelo više od pola miliona žena od raka dojke. Procenjena stopa obolevanja u Evropi je iznosila oko 74,4/100.000 žena. Srbija se sa procenjenim stopama nalazi na 20. mestu u odnosu na 40 evropskih zemalja. Žene u Srbiji se nalaze u srednjem riziku obolevanja od ove vodeće maligne lokalizacije.

  Prema istim procenama, 137.000 žena je umrlo u Evropi od raka dojke i procenjena stopa mortaliteta iznosila je 14,9/100.000. Žene u Srbiji nalaze se u visokom riziku umiranja od raka dojke. Srbija se sa procenjenim stopama mortaliteta u odnosu na 40 evropskih zemalja nalazi na prvom, odnosno drugom mestu zajedno sa Crnom Gorom.

  Rak dojke je vodeći maligni tumor u obolevanju i umiranju kod žena u Srbiji. Prema poslednjim podacima Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” iz 2021. godine, u Republici Srbiji je registrovano 4.447 novoobolelih i 1.765 umrlih žena od raka dojke. Stopa obolevanja od raka dojke kod žena u Republici Srbiji iznosila je 64,0 na 100.000, a stopa umiranja 20,6 na 100.000 žena.

  U odnosu na prethodni period, zabeležen je porast uzrasno-specifičnih stopa obolevanja od 40. godine života, a najviše stope obolevanja su zabeležene u najstarijim uzrastima – od 70. do 74. godine života.

  Кada govorimo o umiranju od malignih tumora dojke primećuje se blagi porast već u uzrastu od 45. godine, ali najviše stope umiranja su u uzrastu od 75 i više godina.

  Visoke stope obolevanja u uzrastima od 55. do 74. godine prate u istim uzrastima i visoke stope umiranja, što najverovatnije govori o kasnom javljanju žena tog uzrasta, kada je maligna bolest već u uznapredovalom stadijumu, odnosno već su prisutne udaljene metastaze na susednim organima. Rak dojke je jedan od vodećih uzroka prevremene smrti kod žena u Srbiji. Meren godinama izgubljenog života rak dojke je na 3. mestu kao uzrok smrti kod žena starosti 45–64. godine, posle cerebrovaskularnih bolesti i ishemijske bolesti srca.

  Visoka učestalost obolevanja od raka dojke mora se u izvesnoj meri pripisati činjenici da do danas nisu otkriveni ili do kraja razjašnjeni svi uzroci njegovog nastanka, pa su dometi primarne prevencije, u tom smislu, limitirani. Imajući tu vrstu ograničenja u vidu, kao jedino dokazano efikasno rešenje za smanjenje stope umiranja od ove bolesti nameće se njeno rano otkrivanje, odnosno sekundarna prevencija. Prateći preporuke Svetske zdravstvene organizacije i iskustva evropskih zemalja u sprovođenju populacionih skrining programa, u Republici Srbiji je u decembru 2012. godine započet program organizovanog skrininga raka dojke koji ima za cilj smanjenje smrtnosti i unapređenje kvaliteta života žena obolelih od ove bolesti.

  Instituti i zavodi za javno zdravlje širom zemlje u saradnji sa predstavnicima lokalnih samouprava organizuju promotivne aktivnosti kako bi uticali na to da što veći broj žena obavi preventivni pregled u cilju ranog otkrivanja raka dojke. Otkrivanjem raka dojke u ranoj fazi bolesti stvara se mogućnost za njegovo efikasno lečenje. Pravovremenom primenom odgovarajuće savremene terapije i daljim kontinuiranim tretmanom, moguće je očuvati zdravlje i značajno unaprediti kvalitet života obolelih žena.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Društvo

  Još jedna humanitarna akcija za Ljiljanu Kukić

  Humanitarna akcija prikupljanja novca za lečenje Ljiljane Kukić biće organizovana u subotu 20. aprila u inđijskom šetalištu od 8 do 13 sati. Ovog puta novac će biti prikupljan na humanitarnom […]

  Upis dece u vrtiće traje do 15.aprila

  Prijava za upis deteta u Predškolsku ustanovu „Boško Buha“ u Inđiji može se podneti elektronskim putem na nacionalnom Portalu eUprava Republike Srbije, ili lično, u prostorijama vrtića. […]