• Tabaković: Inflacija krajem godine pada na oko osam procenata

  Guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković izjavila je da je međugodišnja inflacija u Srbiji u oktobru od 8,5 odsto, bila niža od očekivanja NBS iz avgusta.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Tabaković: Inflacija krajem godine pada na oko osam procenata

  Guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković izjavila je da je međugodišnja inflacija u Srbiji u oktobru od 8,5 odsto, bila niža od očekivanja NBS iz avgusta.

  Kako je rekla Tabaković, prema novim procenama inflacija će krajem godine pasti na oko osam odsto, da bi se u granice cilja vratila polovinom naredne godine, a potom nastavila da usporava.

  Takvom kretanju inflacije najviše će doprineti efekti dosadašnjeg zaoštravanja monetarnih uslova, slabljenje globalnih troškovnih pritisaka, usporavanje uvozne inflacije i niža tražnja u uslovima sporijeg globalnog privrednog rasta. –  rekla je Tabaković na predstavljanju Izveštaja o inflaciji za novembar.

  Ona je istakla i da je projekcija inflacije za 2024. gotovo nepromenjena u odnosu na očekivanja iz avgusta i pored toga što će prema novoj projekciji svetske cene nafte biti više krajem ove i u narednoj godini usled zaoštrenih geopolitičkih tenzija.

  Objasnila je da takva procena zasnovana na padu inflacije u prethodna tri meseca, koji je brži od očekivanog, kao i smanjenje inflacionih očekivanja.

  Tabaković je istakla i da su procene NBS da će rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije ove godine iznositi oko 2,5 odsto, podsetivši da je u Izveštaju NBS iz avgustu očekivani rast BDP-a bio u rasponu od dva do tri procenta, ali bliže donjoj granici.

  Ključan doprinos ovogodišnjem rastu domaćeg BDP-a poteći će od neto izvoza i pored očekivanog ubrzanja uvoza robe i usluga i usporavanja izvoza u četvrtom tromesečju. – rekla je guvernerka.

   Ona je navela i da se očekuje stagnacija domaće tražnje ukupno posmatrano.

  Rast će ostvariti fiksne investicije, zahvaljujući povećanoj profitabilnosti privrede, visokim prilivima po osnovu stranih direktnih investicija, kao i investicijama države u saobraćajnu infrastrukturu. Pozitivan doprinos daće i privatna potrošnja, usled njenog očekivanog oporavka u četvrtom tromesečju po osnovu rasta zaposlenosti i zarada u privatnom sektoru i delu javnog sektora, kao i penzija. – kazala je Tabaković.

  Kako je dodala, u suprotnom smeru, prema očekivanjima NBS, delovaće smanjenje zaliha.

  Ona je iznela i procenu privrednog rasta Srbije za narednu godinu.

  Sa smanjenjem globalnih inflatornih pritisaka, oporavkom zone evra, našeg najvažnijeg trgovinskog partnera, i planiranim ubrzanjem realizacije investicionih projekata u oblasti saobraćajne, energetske i komunalne infrastrukture, u 2024. očekujemo ubrzanje rasta BDP-a Srbije na raspon od tri do četiri odsto, a zatim povratak na pretpandemijsku putanju rasta od oko četiri godišnje. – kazala je guvernerka.

  Istakla je da će rast će biti vođen domaćom tražnjom, pre svega privatnom potrošnjom i privatnim investicijama, čemu, kako je navela, doprinosi smanjenje inflatornih pritisaka, očuvano tržište rada i investiciono poverenje.

  Postizanje projektovane stope privrednog rasta u 2024. godini olakšaće i veći efekat prenosa tendencija nego što smo imali u ovoj godini, koji se procenjuje na 1,5 procentnih poena, što je rezultat ubrzanja privrednog rasta u drugoj polovini ove godine. – navela je Tabaković.

  Istakla je i da će se već u prvom ili najkasnije početkom drugog tromesečja sledeće godine, sa opadanjem međugodišnje inflacije i inflacionih očekivanja, realna referentna kamatna stopa NBS „vratiti u pozitivnu teritoriju“.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Vlada Srbije: Skuplji hleb od brašna T-500

  Vlada Srbije usvojila je danas izmenjenu Uredbu o obaveznoj proizvodnji i prometu hleba od brašna "T-500" kojom se koriguje cena te životne namirnice jer su poskupele […]

  Za vikend promocija programa InfinitUm

  U subotu 22. juna održava se promocija InfinitUm u Oplenačkoj 33d u Beogradu. InfinitUm je program intelektualnog, socijalnog i emocionalnog razvoja dece. […]