Tabaković: Inflacija krajem godine pada na oko osam procenata

Guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković izjavila je da je međugodišnja inflacija u Srbiji u oktobru od 8,5 odsto, bila niža od očekivanja NBS iz avgusta.

Podeli vest:

Facebook Twitter WhatsApp
Tabaković: Inflacija krajem godine pada na oko osam procenata

Guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković izjavila je da je međugodišnja inflacija u Srbiji u oktobru od 8,5 odsto, bila niža od očekivanja NBS iz avgusta.

Kako je rekla Tabaković, prema novim procenama inflacija će krajem godine pasti na oko osam odsto, da bi se u granice cilja vratila polovinom naredne godine, a potom nastavila da usporava.

Takvom kretanju inflacije najviše će doprineti efekti dosadašnjeg zaoštravanja monetarnih uslova, slabljenje globalnih troškovnih pritisaka, usporavanje uvozne inflacije i niža tražnja u uslovima sporijeg globalnog privrednog rasta. –  rekla je Tabaković na predstavljanju Izveštaja o inflaciji za novembar.

Ona je istakla i da je projekcija inflacije za 2024. gotovo nepromenjena u odnosu na očekivanja iz avgusta i pored toga što će prema novoj projekciji svetske cene nafte biti više krajem ove i u narednoj godini usled zaoštrenih geopolitičkih tenzija.

Objasnila je da takva procena zasnovana na padu inflacije u prethodna tri meseca, koji je brži od očekivanog, kao i smanjenje inflacionih očekivanja.

Tabaković je istakla i da su procene NBS da će rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije ove godine iznositi oko 2,5 odsto, podsetivši da je u Izveštaju NBS iz avgustu očekivani rast BDP-a bio u rasponu od dva do tri procenta, ali bliže donjoj granici.

Ključan doprinos ovogodišnjem rastu domaćeg BDP-a poteći će od neto izvoza i pored očekivanog ubrzanja uvoza robe i usluga i usporavanja izvoza u četvrtom tromesečju. – rekla je guvernerka.

 Ona je navela i da se očekuje stagnacija domaće tražnje ukupno posmatrano.

Rast će ostvariti fiksne investicije, zahvaljujući povećanoj profitabilnosti privrede, visokim prilivima po osnovu stranih direktnih investicija, kao i investicijama države u saobraćajnu infrastrukturu. Pozitivan doprinos daće i privatna potrošnja, usled njenog očekivanog oporavka u četvrtom tromesečju po osnovu rasta zaposlenosti i zarada u privatnom sektoru i delu javnog sektora, kao i penzija. – kazala je Tabaković.

Kako je dodala, u suprotnom smeru, prema očekivanjima NBS, delovaće smanjenje zaliha.

Ona je iznela i procenu privrednog rasta Srbije za narednu godinu.

Sa smanjenjem globalnih inflatornih pritisaka, oporavkom zone evra, našeg najvažnijeg trgovinskog partnera, i planiranim ubrzanjem realizacije investicionih projekata u oblasti saobraćajne, energetske i komunalne infrastrukture, u 2024. očekujemo ubrzanje rasta BDP-a Srbije na raspon od tri do četiri odsto, a zatim povratak na pretpandemijsku putanju rasta od oko četiri godišnje. – kazala je guvernerka.

Istakla je da će rast će biti vođen domaćom tražnjom, pre svega privatnom potrošnjom i privatnim investicijama, čemu, kako je navela, doprinosi smanjenje inflatornih pritisaka, očuvano tržište rada i investiciono poverenje.

Postizanje projektovane stope privrednog rasta u 2024. godini olakšaće i veći efekat prenosa tendencija nego što smo imali u ovoj godini, koji se procenjuje na 1,5 procentnih poena, što je rezultat ubrzanja privrednog rasta u drugoj polovini ove godine. – navela je Tabaković.

Istakla je i da će se već u prvom ili najkasnije početkom drugog tromesečja sledeće godine, sa opadanjem međugodišnje inflacije i inflacionih očekivanja, realna referentna kamatna stopa NBS „vratiti u pozitivnu teritoriju“.

 

Podeli vest:

Facebook Twitter WhatsApp

NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

Ostalo iz kategorije Srbija

Zid ćutanja za nerežimske medije

Koliko često prilikom čitanja novnarskih članaka ili gledanja priloga na televiziji čujemo ili vidimo rečenicu „Postavili smo pitanja nadležnima, ali odgovor nismo dobili“?