• Tabaković: U Srbiji je stabilnost postala nova realnost

  Srbija je u prethodnih 11 godina sa guvernerom Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovankom Tabaković prešla put od zemlje sa monetarnom i finansijskom nestabilnošću, do zemlje sa stabilnom valutom, rekordnim nivoom deviznih rezervi, stabilnim rastom investicija i inflacijom koja je uporediva sa ostalim zemljama, saopštila je NBS. – U Srbiji je stabilnost postala nova realnost. U […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Tabaković: U Srbiji je stabilnost postala nova realnost

  Srbija je u prethodnih 11 godina sa guvernerom Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovankom Tabaković prešla put od zemlje sa monetarnom i finansijskom nestabilnošću, do zemlje sa stabilnom valutom, rekordnim nivoom deviznih rezervi, stabilnim rastom investicija i inflacijom koja je uporediva sa ostalim zemljama, saopštila je NBS.

  U Srbiji je stabilnost postala nova realnost. U Srbiji više niko ne mora sa strepnjom da gleda u kursnu listu. Biti odlučan u sprovođenju mera, i po cenu početnog nerazumevanja i zameranja pojedinim interesnim grupama, sve je to bilo neophodno da bi NBS bila uspešna.- rekla je Tabaković.

  Istakla je da je za nju „stabilnost oduvek bila tačka u kojoj se spajaju interesi poverilaca i dužnika, investitora i štediša, države i građana, uvoznika i izvoznika“.

  U saopštenju je navedeno da je od kraja 2012. do kraja 2013. godine inflacija u Srbiji smanjena sa 12,2 odsto na 2,2 odsto, kao i da je nakon spuštanja čuvana na niskom nivou do eskalacije globalnih inflatornih pritisaka.

  Smanjenje referentne kamatne stope počelo je 2013. godine kada iznosila 11,75 odsto, a smanjena je na jedan odsto krajem 2020. i tako ostala do aprila 2022. godine.

  Кako piše u saopštenju, prethodnih 11 godina odlikuje relativna stabilnost deviznog kursa, što nije bio slučaj u ranijem periodu. Dinar je u tom periodu nominalno ojačao za 1,2 odsto prema evru.

  Od 6. avgusta 2012. godine do danas, NBS je na deviznom tržištu neto kupila 6,6 milijardi evra i time značajno doprinela da devizne rezerve zemlje budu više nego udvostručene i da krajem jula 2023. godine premaše 23 milijarde evra.

  Pojačana je i struktura deviznih rezervi povećanjem učešća zlata, sa 6,2 odsto na oko 10 odsto, a njegova vrednost je povećana sa 0,6 milijardi na 2,2 milijarde evra.

  U poslednje tri i po godine koje su obeležene globalnim šokovima, u Srbiju je usmereno 13,5 milijardi evra stranih direktnih investicija, dok je istovremeno izvoz robe i usluga povećan sa 11,5 milijardi evra 2012. godine, na 38 milijardi evra 2022. godine, a ove godine očekujemo da pređe 42 milijarde evra, piše u saopštenju NBS.

  Izvor: Beta

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Vladimir Orlić postavljen za direktora BIA

  Savet za nacionalnu bezbednost je na današnjoj sednici dao saglasnost za imenovanje Vladimira Orlića za direktora Bezbednosno-informativne agencije […]