• Tanasković: U ovoj godini veća kontrola poljoprivrednog tržišta i subvencija

  Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković najavila je da će u 2024. godini prioritet biti veća kontrola i uređenje tržišta poljoprivrednih proizvoda.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Tanasković: U ovoj godini veća kontrola poljoprivrednog tržišta i subvencija
  Foto: IN Medija

  Prioritet će biti, kako je rekla, i uređenje rada robne berze tako da primarni proizvođač bude u boljem položaju.

  Tanaskovićeva je rekla Tanjugu da poljoprivrednike ove godine očekuje rekordan iznos agrarnog budžeta od 119 milijardi dinara, kao i da će biti raspoređen kroz različite vrste subvencija.

  Tanaskovićeva je rekla je da je 2023. godina bila tržišno turbulentna i da smo bili svedoci potpunog poremećaja evropskog tržišta, kao i da je usled toga došlo do problema sa zalihama poljoprivrednih proizvoda na domaćem tržištu, što je bio ključni izazov za sektor poljoprivrede u Srbiji u protekloj godini.

  Vlada Srbije i Ministarstvo poljoprivrede su reagovali izuzetno brzo“, naglasila je Tanaskovićeva i ukazala na to da je svakog meseca postojalo novo „žarište“.- novi izazov koji nije bio jednostavan za rešavanje.

  – Usled pada cena na evropskom tržištu, mi nismo imali mogućnost izvoza naših proizvoda i došli smo u situaciju gde imamo ogromne zalihe. Prvo što očekujete u ratnim uslovima, mislim na sukob u Ukrajini, jesu nestašice. Mi sad imamo potpuno obrnutu situaciju, prvi put u 2023. godini i to je ono što je bio ključni izazov. Vlada Srbije je stala iza svojih primarnih proizvođača ozbiljnom snagom, ozbiljnim novcem i ozbiljnim reakcijama. –  rekla je Tanaskovićeva za Tanjug.

  Uvođenje prelevmana, podrška za otkup mleka u prahu za konditore, kao i zaštita tržišta kroz kontrolu uvoza mesa nije bilo lak zadatak, ali kako je dodala ministarka, Srbija je imala jasan cilj i znala je šta hoće, a to je da sačuva svog primarnog proizvođača.

  Raspodela budžeta je potpuno transparentna, imali smo sastanak sa više od 60 udruženja, predstavili budžet i oni su mogli da daju svoje sugestije i primedbe. –  rekla je Tanaskovićeva.

  Najbitnija sistemska promena u 2023. u poljoprivredi je uvođenje eAgrara, kao promena sistema funkcionisanja poljoprivrede u Srbiji, istakla je ministarka.

  Poljoprivrednici sada imaju kompletan uvid 24 sata u registar poljoprivrednih gazdinstava i u svakom trenutku mogu da se informišu o status svog zahteva za subvencije, objasnila je Tanaskovićeva.

  Uz pomoć eAgarara, istakla je ministarka, ubrzan je i proces prijava i isplate subvencija.

  Najavila je i oštrije i konkretnije kontrole u 2024. godini kada je reč o subvencijama, odnosno objasnila da subvenciju ne može da koristi neko ko se ne bavi zaista poljoprivrednom proizvodnjom.

  – Od 1. januara 2024. godine, subvenciju po hektaru za biljnu proizvodnju, neće moći da koriste vlasnici zemlje koji tu zemlju ne obrađuju, nego je daju u zakup nekome drugom. Svi vlasnici zemlje moraju da naprave ugovor o zakupu sa onim kome zemlju daju na korišćenje. Izuzetno je važan i ugovor o slobodnoj trgovini koji je Srbija u 2023. potpisala sa Kinom. – naglasila je ministarka i ocenila da je to možda najvredniji ugovor u kom je Ministarstvo poljoprivrede učestvovalo

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija