• Transparentnost Srbija podnela prijavu Agenciji za korupciju zbog SNS kol centra

  Nakon istraživanja CINS-a o kol centru SNS-a, Transparentnost Srbija podnela je prijavu Agenciji za sprečavanje korupcije.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Transparentnost Srbija podnela prijavu Agenciji za korupciju zbog SNS kol centra
  Foto: Pixavay

  Prijava je podneta zbog mogućeg kršenja Zakona o finansiranju političkih aktivnosti i Krivičnog zakonika, prenosi CINS.

  Agencija bi trebalo da ispita koja je uloga udruženja Centar za edukaciju i razvoj omladine Beograda (CEROB), u čijim su prostorijama vršene isplate honorara za rad u kol centru, piše u prijavi koju je Transparentnost podnela Agenciji, prenosi CINS.

  Oni navode da je Zakonom o finansiranju političkih aktivnosti propisano da udruženja ne smeju da finansiraju ili daju prilog političkoj stranci i traže da Agencija prikupi informacije od CEROB-a o eventualnom pružanju usluga stranci.

  Transparentnost ukazuje Agenciji i da bi trebalo da se proveri da li je za isplaćen novac plaćen porez imajući u vidu da su ljudi u kol centru angažovani bez ugovora, a da novac za rad primaju u kešu:

  To dalje čini gotovo izvesnim da za ovaj vid radnog angažovanja nisu obračunati i plaćeni porezi i doprinosi, na šta bi Agencija, u skladu sa svojim ovlašćenjima, trebalo da ukaže organima koji su nadležni za primenu poreskih i radnih propisa.

  CINS je otkrio da je rad u kol centru organizuje agencija za hostese „M&J Lady“.

  Iako su novac za rad u kol centru isplaćivale osobe iz posredničke agencije, koje nisu nužno povezane sa strankom, Transparentnost u svojoj prijavi Agenciji navodi da potencijalno kršenje Zakona o finansiranju političkih aktivnosti vidi u tome što je krajnji korisnik tih usluga stranka.

  Navodi se i da je CINS došao do informacije da je kol centar na isti način bio organizovan i prošle godine, zbog čega bi Agencija trebalo od SNS-a da prikupi dodatne podatke o ovom trošku.

  Dodatni problem Transparentnost vidi i u tome kada su počele ovogodišnje aktivnosti u radu kol centra. Naime, Whatsapp grupa za organizaciju kol centra napravljena u avgustu, što može ukazivati da su postojale neke izborne aktivnosti i pre početka izborne kampanje, te bi Agencija po mišljenju Transparentosti trebalo i to da ispita.

   U audio i video materijalu koji je CINS objavio koordinatorka iz agencije za hostese nudi rad u kol centru novinarki, a kao uslov navodi glasanje na izborima uz slanje fotografije kao dokaza.

   

   

   

   

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Vlada Srbije: Skuplji hleb od brašna T-500

  Vlada Srbije usvojila je danas izmenjenu Uredbu o obaveznoj proizvodnji i prometu hleba od brašna "T-500" kojom se koriguje cena te životne namirnice jer su poskupele […]

  Za vikend promocija programa InfinitUm

  U subotu 22. juna održava se promocija InfinitUm u Oplenačkoj 33d u Beogradu. InfinitUm je program intelektualnog, socijalnog i emocionalnog razvoja dece. […]