• Trg Sloboda treba da ima najmanje 60% zelene površine prema Planu detaljne regulacije

  Rekonstrukcija dela Trga Slobode (parkić kod Gimnazije) prema najavama odlazećeg predsednika opštine Vladimira Gaka počeće iduće nedelje. Prema predstavljenom idejnom rešenju rekonstrukcije Trga uočljivo je da se on kosi sa Planom detaljne regulacije bloka 26 i dela bloka 28 (iz avgusta 2023. godine) u kom stoji da „procenat ozelenjenosti trga treba da bude najmanje 60%“.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Trg Sloboda treba da ima najmanje 60% zelene površine prema Planu detaljne regulacije

  Prema usvojenom Planu detaljne regulacije Bloka 26 (parkić kod Gimnazije) i dela bloka 28 iz avgusta 2023. godine na prostoru Trga za koji je planirana rekonstrukcija jano je navedeno da „parkovsko zelenilo trga treba da sadrži najmanje 60% zelenila. 

  Predsednik opštine Inđija nedavno je izjavio da nigde nije video trg koji ima travnatu površinu, da je pogledao Plan detaljne regulacije bloka 26 i dela bloka 28 koji je usvojio lokalni parlament avgusta 2023. godine ovakvu izjavu ne bi trebao da upućuje građanima.

  Iskreno, nigde nisam video gradski trg koji ima travnatu površinu. To je neka potpuno druga tema ali kada pričamo o onom konceptu kako treba da izgleda, videli ste da zadržavamo jedan broj drveća a sa druge strane dva reda čitava nova drveća se sade. Ja mislim da ćemo imati jedan od najlepših trgova u Sremu i da ćemo svi zajedno uživati i provoditi prelepo vreme tamo. – kazao je nedavno lokalnim novinarima Vladimir Gak.

  -Planirana rekonstrukcija trga obuhvata i pejzažno uređenje istog. U okviru površine trga prilikom rekonstrukcije izdiferencirati više funkcionalnih prostora koji će omogućiti mesto za okupljanje, miran odmor i šetnju. Neophodno je postaviti mobilijar (kante za otpatke, osvetljenje, klupe) i postaviti kvalitetno popločanje. Ne uklanjati postojeća odrasla stabla osim ako ne predstavljaju hazard za okolinu, preporučuje se orezivanje. Procenat ozelenjenosti trga treba da bude najmanje 60%.- navodi se u usvojenom Planu detaljne regulacije bloka 26 i dela bloka 28.

  Prema predstavljenom idejnom rešenju, po kom će se rekonstrukcija trga raditi, golim okom je vidljivo da se ono krši sa Planom detaljne regulacije ovo dela trga. Iako se Trg Slobode prostire i u delu ispred Tržnog centra Sloboda, taj deo nije obuhvaćen planom rekonstrukcije te se procenat ozelenjenosti konkretno odnosi na takozvani parkić kod Gimnazije.

  -Velika je razlika između parka i trga, prostor Trga Slobode nije park ni parkić. Jasno se zna šta je javna zelena površina, to su parkovi a to su u ovom slučaju parkovi Kraljice Marije, Vašarište i park prote Radoslava Markovića i oni imaju posebne uslove koje treba ispunjavati. Odeljenje za urbanizam je podnelo da se definiše jasno šta znači zelena površina i koji je tačno procenat na samoj parceli investitora. I pored toga što je procenat samo 10% ,  kompletan parking (u blizini Trga)  će biti pokriven raster pločama. – kazala je načelnica Odeljenja za urbanizam ,komunalno stambene poslove i zaštitu životne sredine Tijana Došen prilikom skupštinske rasprave 18. avgusta 2023. godine.

  Raster ploče ili mreža su  zamena za popločavanje, kamene ploče ili druge vrste popločanih površina. Efikasno smanjuje nakupljenje vode i samim tim smanjuje mogućnost poplave. Raster ploče su dizajnirane tako da u šupljinama postoji mogućnost formirannja travnate površine malog kapaciteta. Što praktično znači da bi se rastinje između mrežastih (raster) ploča na obližnjem parking računalo u zelene površine.

  Foto: raster pločap

  Sa druge strane istim Planom detaljne regulacije bloka 26 i dela bloka 28 definisano je da je neophodno “parking prostore ozelenjavati po principu sadnje jednog stabla lišćara posle svakog trećeg parking mesta.”

  Kada je u pitanju sam tok radova poznato je samo da će trajati 120 dana, da će biti zatvoren samo parking preko puta Opštine Inđija. Ostali delovi oko gradilišta, kao što su prilazi za tri srednje škole i biblioteka biće prohodni. Zaštita od buke, odvoženje i skladištenje otpada prilikom rušenja, bezbednost na gradilištu kao i održavanje gradilišta nije predstavljena javnosti. Plan završetka radova, prema najavama odlazećeg predsednika Vladimira Gaka, je pred predstojeće lokalne izbore.

   

   

   

   

   

   

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Inđija

  200 miliona dinara bez PDV-a za novi vrtić

  Inđija se priprema za gradnju novog vrtića "Neven", zbog čega je raspisan javni poziv za izradu projektno-tehničke dokumentacije, izvođenje radova na rušenju postojećeg i izgradnji novog […]